Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Knak: dit is waarom je knieën altijd knakken bij squats of het traplopen

Knak: dit is waarom je knieën altijd knakken bij squats of het traplopen

Knak: dit is waarom je knieën altijd knakken bij squats of het traplopen

Je kent het wel: je staat op na een tijdje gezeten te hebben en je knieën knakken of je loopt al knakkend de trap op. Ook de squats in de sportschool of het zakken in de club gaat niet meer zonder knakkend geluid. Geen zorgen: dit is niks ernstigs. Wij vertellen je waarom dit gebeurt. 

Gewrichten

Het knakkende geluid komt uit je gewrichten, die maken nou eenmaal geluid. Sommige mensen kunnen hun vingers knakken, dat is eigenlijk hetzelfde principe. Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Tenzij je echt pijn ervaart of klachten, dan is een bezoekje aan de huisarts altijd een goed idee.

 Lees ook
Dit zegt het rioolwater over het drugsgebruik of aantal covid-infecties in jouw gemeente

Proces

Je gewrichten bestaan uit twee botdelen. Die delen hebben stukken kraakbeen aan de uiteinden. Jouw lichaam maakt smeer aan om je gewrichten lekker soepel langs elkaar te laten gaan. Smeer is een vloeistof met opgelost gas. Het knakken van je gewricht wordt veroorzaakt doordat er meer ruimte zit tussen twee stukken kraakbeen. De holte met smeer wordt dus ietsjes groter. De holte wordt vacuüm getrokken doordat er een onderdruk ontstaat. Door die druk komen de opgeloste gassen vrij, waardoor er weer meer ruimte in het gewricht ontstaat.

Dit lijkt een lang en ingewikkeld proces, maar het gebeurt allemaal in een milliseconde. Dat hele proces is dus de oorzaak van jouw knakkende knie. Weer wat geleerd.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: &C | Beeld: Getty Images