Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Kinderen spiegelen

Kinderen spiegelen

Kinderen spiegelen

Mira, 40: Ik ben moeder van een dochter van 13 en een zoon van bijna 16. Mijn zoon woont bij mijn ex, omdat broer en zus niet meer samen gingen in 1 huis.

Mijn dochter heeft door mijn eigen toedoen heel lang de prinsessenbehandeling gehad en gedraagt zich nu respectloos en brutaal. Zodoende is ze nu bij de crisisopvang.

Dit weekend is ze weer naar huis gekomen voor een paar dagen, maar ik heb zo’n enorme moeite met consequent zijn. Ik krijg hier dan weer woorden over met mijn partner… Hoe nu verder?

Coach Tjarda
Ik kan me heel goed voorstellen dat je het een lastige situatie vindt: je hebt in de gaten hoe het mogelijk is ontstaan en je kunt voor jezelf het tij niet keren.

De vraag die er bij mij opkomt is: wat heeft ervoor gezorgd dat je je dochter, zoals je het zelf noemt, een prinsessenbehandeling bent gaan geven? Wat maakte zij los in jou dat je, naar alle waarschijnlijkheid, zelf als kind niet gehad hebt? Als je voor jezelf deze vragen kunt beantwoorden, dan heb je een fundament om echt consequent te willen zijn naar je dochter toe.

Kinderen, en zeker pubers, hebben kaders en vrijheid nodig. Dat is best lastig, maar als ouder moet je ze dat wel bieden. Te veel van het een (dus alleen kaders) en te veel van het ander (dus alleen vrijheid) geeft een onveilige omgeving voor kinderen. Ze kunnen dat niet aan en gaan zich lastig gedragen. Lastig gedrag is aandacht vragen voor: ‘Help, ik weet het niet, dus word ik opstandig’, met alle gevolgen van dien.

Coaching
Ga voor jezelf na hoe jij het wilt hebben. Als je daar achter kunt staan en je partner erbij betrekt, sta je sterker in je schoenen om consequent te blijven. Je dochter heeft wel de tijd nodig om daar aan te wennen.

Als je echt elke dag consequent bent in je nieuwe aanpak (dit tolereer ik wel, en dat tolereer ik niet!) dan is je dochter er met een maand aan gewend. Maar dat betekent wel dat je elke dag je nieuwe aanpak hebt door te voeren. Als je dochter merkt dat je dat lastig vindt, ben je verloren.

Het betekent dus dat je eerst voor jezelf de nieuwe situatie helder en transparant voor ogen dient te hebben, aan je dochter uitleggen waarom je anders zult gaan opstellen, en dat dan met zachte hand (= zachte discipline) volhouden. Je dochter gaat je er uiteindelijk dankbaar voor zijn, maar ook je huidige partner en je zoon.

Dit hoef je niet alleen te doen. Vraag steun aan je huidige partner, zodat jullie hierin op een lijn zitten. Bespreek het ook met de crisisopvang van je dochter, zodat zij daar haar in dezelfde lijn begeleiden. Je kunt ook altijd langs komen bij mij in de praktijk voor een persoonlijk gesprek, eventueel samen met je dochter.

Succes!

Boekentip: