Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > De schoolkeuze van je kind: ‘Een klas vol allochtone kinderen vind ik lastig’

De schoolkeuze van je kind: ‘Een klas vol allochtone kinderen vind ik lastig’

De schoolkeuze van je kind: ‘Een klas vol allochtone kinderen vind ik lastig’

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders of zwangeren– van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: wat als er alleen scholen met veel allochtone kinderen in de buurt zijn, en je daar als moeder moeite mee hebt? Ook meepraten? Deel je ervaring in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

De dochter van forummer Speldenkussen wordt bijna vier en moet naar de basisschool. Ze woont in Rotterdam-Zuid, waar veel schoolklassen uit allochtone kinderen bestaan. Dat vindt ze lastig. Niet omdat ze iets tegen de kinderen heeft, maar ze vraagt zich af of haar kind wel aansluiting gaat vinden. Wel wil ze graag een school in de buurt, zodat haar dochter kinderen uit de buurt leert kennen.

Lamis: “Ik merk zeker wel een kloof bij kinderen met een allochtone afkomst. Die klitten toch best samen.”

Sssssst: “Ik werk op twee scholen. De eerste school ligt in een achterstandsbuurt met veel sociale huurwoningen, tachtig procent van de kinderen is van niet Nederlandse afkomst. Meer dan de helft van de ouders spreekt geen/gebrekkig Nederlands, de kinderen spreken het ook minder goed. Er zijn veel sociale en financiële problemen, juist ook bij de blanke kinderen. De tweede school ligt in een gemengde buurt met woningen uit het middensegment. Vijftig procent van de kinderen heeft een kleurtje. Bijna alle ouders spreken voldoende tot goed Nederlands, de kinderen dus ook. Op de eerste school zou ik mijn kind nooit doen, op de tweede meteen. De ene zwarte school is de andere niet. Het beleid, missie en visie kunnen nog zo mooi zijn, op de eerste school is de uitvoering gewoon veel moeilijker. Kijk dus vooral naar de populatie en inspectierapport van de school.”

Julius: “Zelfs Femke Halsema haalde haar kinderen na een halfjaar van een zwarte school, omdat ze thuiskwamen met vervelende verhalen over homo’s en joden. Als je voor een witte school kunt kiezen, zou ik dat altijd doen. Je wil toch het beste voor je kind?”

Luna_1: “Het is toch mooi om met verschillende culturen kennis te maken? Goed voor de vorming van de normen en waarden. Ik vond het als kind heerlijk om bij een Afghaans moslimgezin thuis te komen. Even een wij-cultuur in plaats van het individualistische wat wij in onze westerse witte cultuur kennen.”

Lunaleeflang: “Mijn ervaring als juf met zulke scholen is dat het hartstikke lieve kinderen zijn. Er zijn net zoveel lieverds als op witte scholen. Net zoals er ook net zoveel problemen zijn. De reden waarom ik mijn kind liever niet in zo’n klas zou hebben, is dat de meeste kinderen Nederlands als tweede taal hebben. Daardoor gaat er erg veel extra aandacht naar taal, wat ten koste gaat van andere vakken. Daarnaast spreken ze niet af na school zoals “wij” dat gewend zijn. Speelafspraakjes zijn juist zo leuk aan de basisschooltijd.”

SF_: “Ga gewoon eens kijken. Het zijn gewoon kinderen, hoor. Ik zat op een zwarte basisschool en ben door kinderen van alle afkomsten evenveel gepest, en heb evenveel vriendinnetjes gemaakt. Juist leuk om te leren dat er meer is dan je eigen kader.”

Lees ook:

Huisje, boompje, beestje en ongepland zwanger: ‘Alles in mijn lichaam schreeuwt nee’
Domme opmerkingen tijdens de zwangerschap
Hoe stel je grenzen aan de vriendjes van je kind?
Is 40+ te oud voor een baby?
Opvoeden: je gezicht in de plooi houden kan knap lastig zijn
De peuterpuberteit: zo deal je ermee
Bevallingstaboes: dát hadden ze niet verteld
Goed bevallen: aanraders voor in de ziekenhuistas