Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Oeps: jouw kids hebben waarschijnlijk nu al genoeg suiker binnen voor het hele jaar

Oeps: jouw kids hebben waarschijnlijk nu al genoeg suiker binnen voor het hele jaar

Oeps: jouw kids hebben waarschijnlijk nu al genoeg suiker binnen voor het hele jaar

We kennen allemaal wel de suikerkick van onze kinderen na een snoepje of een chocoladereep. Dat kinderen veel suiker eten is geen geheim meer, maar wist je dat kinderen tussen de 4 en 8 allang over de geadviseerde maximumhoeveelheid suiker voor het hele jaar zitten?

Maximum

Of je koters iets te veel suiker binnen hebben gekregen kun je checken middels de suikermaxdag. Dit is een dag die door voedselwaakhond Foodwatch in het leven is geroepen. Deze dag maakt inzichtelijk hoeveel suiker verschillende leeftijdsgroepen eten. Om deze suikermaxdag te bepalen, houdt Foodwatch de richtlijnen van de wereldgezondheidsorganisatie aan. Die adviseert om maximaal 10 procent van je dagelijkse energie uit ‘vrije’ suikers te halen, maar bij voorkeur niet meer dan 5 procent. Die richtlijn heeft Foodwatch naast de meest recente cijfers van het RIVM gelegd. Daaruit blijkt dat gemiddeld 19 procent van de dagelijkse energie-inname van kinderen van 4 tot 8 jaar oud uit suikers bestaat, bijna twee keer zoveel als wordt aangeraden

Suikerbommen

En wat blijkt? Volgens de voedselwaakhond geldt over het algemeen: hoe jonger, hoe groter het suikerprobleem. Zo zitten kinderen tussen de 4 en 8 jaar als eerst aan hun maximumhoeveelheid suiker. De suikermaxdag voor deze groep is namelijk 9 juli.

Vrije suikers

Vrije suikers dus. Dat klinkt misschien als een heel vaag begrip, maar er wordt niet meer mee bedoelt dan suikers die worden toegevoegd tijdens de bereiding van voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan honing en glucosestroop. Suikers in vers fruit, groente en melk vallen hier dus niet onder.

Lees ook
Alle voordelen op een rij: dít gebeurt er met je lichaam als je suiker, cafeïne en alcohol laat staan

Datum prikken

Benieuwd welke suikermaxdag aan jouw leeftijd correspondeert? Dit zijn alle dagen per leeftijdscategorie:

  • 1-3 jaar: 10 augustus
  • 4-8 jaar: 9 juli
  • 9-13 jaar: 26 juli
  • 14-18 jaar: 14 augustus
  • 19-30 jaar: 14 september
  • 31-50 jaar: 3 november
  • 51-70 jaar: 23 december
  • 71-79 jaar: komt niet aan maximum

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Foodwatch | Beeld: Unsplash