Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Kerststress: De 7 hoofdzonden

Kerststress: De 7 hoofdzonden

Kerststress: De 7 hoofdzonden

Stress, stress, stress. Is dat ook het enige waar jij aan kunt denken bij de organisatie rondom de feestdagen?

Loop je nu al chagrijnig rond bij het vooruitzicht van al dat werk dat er straks op je af komt. Van de kerstboom kopen tot het kerstmenu samenstellen en van slingers met kerstlampjes ontwarren tot kerstkaarten schrijven. Bezorgen de feestdagen je nu al maagpijn? Bezint dan eer ge begint. Want, misschien maak jij je wel schuldig aan een van de 7 kerststress hoofdzondes…

1. Gij begint te laat
Oeps, opeens is de Sint allang weer richting de Spaanse zon vertrokken en beginnen beider (schoon)families voorzichtig te informeren wie welke kerstdagen waar te vinden is. Ja, die ouderwets gezellige feestdagen staan weer voor de deur en voordat jij dat goed en wel beseft, liggen de eerste kerstkaarten al op de mat. Tja, kwestie van op tijd beginnen met organiseren en plannen. Want, voordat je straks goed gemutst, leuk gekleed en met een glaasje advocaat in de hand onder de kerstboom vol prachtig ingepakte cadeautjes kan plaatsnemen om uit volle borst ‘Stille nacht’ te zingen, moet er nog heel wat gebeuren.

Onze tip: begin al na de vorige kerst al met de organisatie van de volgende. Kijk, als je die slinger kerstlichtjes vorig jaar nou eens netjes had opgerold en opgeborgen in plaats van zo in een doos gepropt, dan stond je nu niet vloekend en tierend (dág Kerstgedachte) de knopen eruit te halen. Snap je wat we bedoelen?

2. Gij doet te moeilijk
Hou het simpel, is ons devies. En sinds de vorige eeuw bestaat er iets wat je leven een stuk gemakkelijker kan maken: internet! Jawel, maak er dus gerust gebruik van.
Zaken die je zoal via internet kunt opzoeken/downloaden/regelen/bestellen:
– Kerstkaarten
– Recepten
– Cadeaus
– Kerstliedjes
– Boodschappen
– Kleding
– Voedsel
– Tips zoals deze

Nou ja, alles eigenlijk!

3. Gij laat u van alles opdringen
Hangen de zelfgemaakte kerstkransen bij de buuf al aan de voordeur te pronken? Zeurt je schoonmoeder je de kop gek of je niet alle twee de kerstdagen bij hen langs wilt komen aangezien je ouders toch op vakantie zijn? Staat er in alle trendy woonmagazines dat sereen wit dé kersttrend van dit jaar is, terwijl jouw zolder nog vol ligt met die leuke mix & match ballen met stippels, streepjes en allerlei felle kleurtjes die vorig jaar zo in waren? Komt je vriendin haar nieuwe kerstlaarzen à 500 euri showen met matching handtas (150 ballen en dat zijn geen kerstballen!) en is ze stomverbaasd dat jij gewoon die pumps van vorig jaar weer aan wilt trekken? Laat je niet gek maken. Niets moet, alles mag. Voel je nergens toe verplicht. Dat hoort ook een beetje bij de feestdagen, vind je niet?

4. Gij plant niet goed
Hiep hoi voor het ‘to-do-lijstje’. Geloof ons zo’n lijstje kan echt je redding betekenen. Een goede planning is namelijk alles en dat geldt voor heel veel dingen dus ook voor de organisatie rondom de feestdagen!
Hang een groot whiteboard op een goed zichtbare plek in huis en schrijf daar alle zaken op die je nog moet regelen en doen.
Tip: telkens als een taak hebt afgevinkt, geef je jezelf een beloning. Dat geeft nog eens een lekker gevoel!

Planningtips voor de kerstdis:
– Doe op tijd boodschappen en stouw de vriezer alvast vol of bestel ze via internet (zie hoofdzonde 1).
– Zet gerechten op het menu die je van te voren al kunt voorbereiden of zelfs maken zodat je op de dag zelve niet uren zwetend in de keuken hoeft door te brengen.

5. Gij laat niets aan anderen over
Ben jij zo iemand van: alles wat ik doe, is beter? Let it go! Delegeren is het toverwoord in deze hectische periode. Laat je goede voornemen om voortaan wat minder controlfreakerig te zijn per onmiddellijke ingang gelden en je zult echt een heerlijk ontspannen kersttijd tegemoet gaan.
De aanschaf van de kerstboom kun je bijvoorbeeld gerust aan de man des huizes overlaten. Net als de open haard aansteken, een spijker in de muur slaan of een fles champagne ontkurken appelleert deze bezigheid helemaal aan zijn mannelijkheid. Zeker als hij de boom gaat aanschaffen op het land waar hij hem – onder supervisie – ook nog zelf mag omhakken. Zo trots als een pauw zal hij met zijn trofee huiswaarts keren. Dat de boom waarschijnlijk een tikje aan de grote kant is (mannen denken nog steeds dat groter ook beter is!), moet je maar door de vingers zien (denk aan je goede voornemen van daarnet!).

6. Gij wilt teveel
Oké, we zullen je een geheimpje verklappen. Die perfect gedekte kersttafels in ‘de bladen’ daar is een legioen professionele stylisten op los gelaten. En op die verrukkelijk uitziende goudbruin glanzende kalkoen heeft de fotograaf vernis gesmeerd om hem mooier op het plaatje over te laten komen. Streven naar perfectie is vooral tijdens en rond de feestdagen als de wet van Murphy nog vaker de kop op lijkt te steken, niet slim. Want, geloof ons maar, gaat er iets mis, dan gaat het ook goed mis!
Ga als je in het normale leven al geen keukenprinses bent, dus nu niet allerlei ingewikkelde recepten uitproberen, maar speel op safe. En koop die kerstkaarten nu maar gewoon kant-en-klaar als je helemaal iebel wordt van piepkleine glitterdingetjes in combinatie met lijm!

7. Gij geeft teveel geld uit
Ook al is het kerst, het blijft crisis. Toch zonde om het nieuwe jaar straks in de min te moeten beginnen, vind je ook niet? Dus om nou te voorkomen dat je straks ook nog stress over geldzaken hebt en je je alleen nog maar boterhammen met pindakaas kunt veroorloven, kun je nu de kaviaar, de truffels, de fois gras en de poepie dure champagne maar beter laten voor wat het is.
Met eenvoudige ingrediënten kun je ook een heerlijke feestmaaltijd op tafel zetten en wat is er mis met een eenvoudige doch niet te versmaden Cava?

Nog meer feestdagen budgettips:
– Speur het hele jaar door naar leuke kerstcadeautjes. In plaats van je een paar dagen voor kerst als een kalkoen zonder kop in het stadse gewoel te storten. Let vooral goed op als het opruiming is natuurlijk. Scheelt geld, maar ook tijd!
– Waarom zou je geld uitgeven aan een jurkje dat je waarschijnlijk maar een paar keer draagt. Hangt er niet nog iets feestelijks in je kast dat je een beetje kunt customizen of met een nieuw accessoire kunt pimpen?
– Organiseer een kerstbuffet waarvoor iedereen een gerecht meeneemt.
– Stuur e-cards. Spaart het milieu èn je portemonnee.

Alles weten over stress en de gevolgen? Kijk hier.