Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Om déze reden zijn zoetsappige kerstfilms goed voor je mentale gezondheid

Om déze reden zijn zoetsappige kerstfilms goed voor je mentale gezondheid

Om déze reden zijn zoetsappige kerstfilms goed voor je mentale gezondheid

Vaak weet je aan het begin van een kerstfilm al hoe het gaat aflopen. Maar toch vinden veel mensen het leuk om tijdens de feestdagen weg te zwijmelen bij zoetsappige kerstfilms. Maar waarom krijgen we hierdoor eigenlijk zo een fijn gevoel door? Wij leggen het je uit. 

Voorspelbare verhaallijnen

Volgens de Amerikaanse gedragswetenschapper Pamela Rutlegde nemen de verhaallijnen van zoetsappige kerstfilms ons mee op emotionele reis. En vooral omdat de kerstperiode soms behoorlijk stressvol kan zijn, willen we deze emoties steeds opnieuw ervaren. Het voelt goed om familietradities te zien in films. ”Het menselijk brein houdt van patronen en de voorspelbaarheid. De voorspelbare verhaallijnen die gebaseerd zijn op de standaardpatronen die we uit sprookjes kennen, bieden troost omdat het leven ineens heel eenvoudig lijkt.”

Lees ook
Zien: Netflix’ leukste en nieuwste kerstfilms voor een avondje bankhangen

Mentale gezondheid

Het doel van een kerstfilm is dan ook vaak om de kijker even te laten ontsnappen aan de realiteit. Dat kun je vaak al duidelijk zien door het onrealistische van dit soort films. Van de verhaallijn tot de manier waarop de film is gemaakt. Hierdoor laten we dat ongeloof  (dat het eigenlijk allemaal niet kan) in de realiteit vrij snel los en kunnen we lekker genieten van de zoetsappige film. Maar het is dus ook goed voor je mentale gezondheid. We voelen ons namelijk vaak optimistischer en veerkrachtiger als we dezelfde emoties ervaren als de hoofdrolspeler. Hierdoor kunnen we beter tegen angst en stress.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: GettyImages