Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Kant- en klaar? (testrecept)

Kant- en klaar? (testrecept)

Kant- en klaar? (testrecept)

Taart, het is maar goed dat ik er niet altijd de tijd voor heb, anders zou het regelmatig op het menu staan. Dat deeg vergt toch altijd weer wat tijd en dat is misschien maar goed ook. Aan kant- en klaardeeg wil ik eigenlijk niet beginnen. Maar een testje kan nooit kwaad…

Vloeken in de kerk
Het voelt een beetje als vals spelen en het druist tegen mijn drang om zoveel mogelijk zelf te maken, in. Zo’n kant- en klaardeeg, zou dat überhaupt werken? Zou het lekker zijn? Mijn nieuwsgierigheid heeft me over de streep getrokken. En eigenlijk is het helemaal niet zo vreemd als wij denken. In Frankrijk hebben ze wel vijf verschillende soorten kant- en klaardeeg in de schappen liggen. En de Fransen zijn toch de patisserie-experts met hoge eisen, zou je zeggen.

Een beetje van Tante Fanny…
Goed, in de supermarkt pak ik het zanddeeg van Tante Fanny, een lieve cartoon-oma die er erg bakwijs uitziet. Dat kan toch niet misgaan? Eenmaal thuisgekomen rol ik het deeg (wat op bakpapier ligt) op het aanrecht uit. Het ruikt deegachtig en voelt ook prima aan. Een beetje stug aan het eind van ‘de rol’ waardoor het een beetje barst. Maar met een beetje drukwerk, is dat zo opgelost.

en een beetje van mezelf
Ik gebruik het deeg vandaag als appeltaartbasis. In de tijd dat de oven wordt voorverwarmd, schil en snij ik de appels. Even mengen met wat kaneel, suiker en citroen en ik ben klaar om te beginnen. Het deeg is op kamertemperatuur en ik snij er rondjes uit die ongeveer drie centimeter groter zijn dan mijn mini-Creusetpannetjes. Ik snij ze boven, onder, links en rechts een beetje in zodat ze makkelijker in de pannetjes te manoeuvreren zijn. Het deeg is soepel genoeg om het netjes in de pannetjes te krijgen. De restjes deeg gebruik ik om de zijkanten goed te bedekken. Appelmengsel erin, reepjes deeg erop en de oven in.

Tromgeroffel
En dan de Grote Test. De geur is goed, dat wel. Maar nu de knapperigheid en de smaak nog.
Het valt op dat het appelmengsel in is gezakt. Ook al waren de taartjes er tot de rand mee gevuld. Tip: vul met extra veel appelmengsel! Verder zien de taartjes er lekker uit. En de smaak? Eerlijk is eerlijk, nothing beats homemade, maar dit komt toch wel heel dicht in de buurt. Een acceptabel en smakelijk alternatief voor de dagen waarop je tijd tekort komt!

Appeltaartpannetjes met kant- en klaardeeg, voor 4 kleine vormpjes

Nodig

  • 2 rollen zanddeeg van bijvoorbeeld Tante Fanny
  • (met 1 rol kon ik 3 pannetjes taart maken)
  • 4 mini-pannetjes, ramekins of grote mokken die in de oven kunnen
  • Beetje boter om de vormpjes mee in te vetten
  • 4-5 zure appels zoals Goudreinet of Elstar
  • 3 eetlepels suiker (of naar smaak)
  • een theelepel kaneel
  • Citroenrasp en citroensap van 1 citroen
  • Eventueel een beetje paneermeel om op het deeg te strooien voordat het appelmengsel erin gaat

Maken
1.    Laat het deeg op kamertemperatuur komen en zet de oven op 180 graden. Vet ondertussen de vormpjes in met een beetje boter.
2.    Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Meng dan met de citroen, suiker en kaneel. Schud goed om en zet apart.
3.    Zet een vormpje op het deeg en snij de vorm uit het deeg. Neem de cirkel ruim, zo’n 3 cm groter dan het vormpje daadwerkelijk is.
4.    Maak inkepingen op de kwarten (boven, onder, links en rechts) zodat je de rondjes makkelijk in de vormpjes kan leggen.
5.    Doe het deeg in de vormpjes en zorg ervoor dat het goed tegen de bodem zit. Doe dit voorzichtig, anders kan het deeg scheuren omdat er lucht tussen de bodem en het deeg zit.
6.    Vul  de vormpjes tot aan de rand met het appelmengsel, meer dan je zou denken want het zakt een beetje in tijdens het bakken.
7.    Snij reepjes deeg van ongeveer 1 cm breed en maak daarmee een ruitpatroon op de taartjes.
8.    Meng een eidooier met een scheutje water (roer het schuimig) en smeer dat op de deegranden.
9.    In de oven ermee en na 45-55 minuten zijn je appeltaartjes klaar.

Sneller en makkelijker kan bijna niet!

CC Foto: Privébezit