Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hello sunshine: kan je verbranden door het raam heen?

Hello sunshine: kan je verbranden door het raam heen?

Hello sunshine: kan je verbranden door het raam heen?

Er komen een paar heerlijke zomerse dagen aan. Moet je gewoon binnen aan het werk achter je computer? Dan is het natuurlijk lekker om achter het raam even een paar zonnestralen mee te pakken. Maar kun je door het raam heen verbranden? 

Zonnestralen meepakken

Vaak smeren we onszelf niet in met zonnebrandcrème als we de hele dag binnen blijven. Maar hoe schadelijk is het om achter het raam op de bank te zitten om toch een beetje zon mee te pakken? Nou, het blijkt dus verstandig om niet al te lang te blijven zitten. Want ja, je kunt door het raam heen gewoon verbranden.

UVA en UVB-straling zijn de bekendste soorten ultraviolette straling. Het raam houdt UVB-straling tegen, maar UVA straling komt wel door het glas heen. Dat is ongeveer de helft van de straling. En het is ook nog eens het type straling dat juist huidkanker en huidveroudering kan veroorzaken.

Lees ook
Dít is waarom we andere mensen en onszelf knapper vinden met een zonnebril op

Verbranden door het raam

De kans dat je door het raam heen echt verbrandt is klein, maar zeker niet nul. Zit je urenlang op je bank te chillen terwijl buiten de zon schijnt, dan heb je wel de kans dat je verkleurt of verbrandt. Dit is vooral afhankelijk van de zonkracht. Als het buiten zonkracht 9 of 10 is, dan is de kans groot dat je verkleurt als je binnen in de zon zit. Dit geldt dus ook als je urenlang in de auto zit naar een zonnige bestemming!

Je hoeft niet gelijk in paniek te raken, want veel straling wordt wél tegen gehouden door het raam. Je zult dus zeker niet zo snel verbranden als wanneer je buiten in de zon zit. Maar bij veel zonuren, zowel binnen of buiten, is het verstandig om een fijne zonnebrandcrème op te smeren!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images