Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Jouw vakantierecht

Jouw vakantierecht

Jouw vakantierecht

Alles over vakantiedagen…

Hoe zit het nou met die vakantiedagen? Waar heb ik eigenlijk precies recht op? Dit zijn de antwoorden op de meest gestelde vragen over jouw vakantierecht!

Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?

Je hebt recht op vakantie met behoud van loon. Het wettelijke aantal vakantiedagen per jaar is minimaal vier keer het aantal werkdagen per week. Bij een volledige baan is dat dus 4×5=20 dagen per jaar.

– Maar ik werk hier nog geen jaar
Vakantiedagen bouw je door het jaar heen op. Als je dus ergens korter werkt dan een jaar, worden je vakantiedagen naar evenredigheid berekend.

– Maar ik werk parttime
Werk je bijvoorbeeld 25 uur per week, dan heb je recht op 4×25=100 uur vakantie.

Bouw ik ook vakantiedagen op bij zwangerschap en ziekte? 

Ja, ook tijdens je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof en tijdens ziekte bouw je vakantiedagen op.

Let op:
– Als je langdurig ziek bent is dat beperkt tot het laatste half jaar.

– Als je door ziekte gedeeltelijk niet kunt werken, bouw je vakantie op over de uren dat je wel werkt. De opbouw van je vakantiebijslag gaat bij ziekte gewoon door.Wanneer heb ik recht op vakantiebijslag en vakantiegeld en hoeveel is dat?

Je krijgt je loon doorbetaald tijdens je vakantie (vakantiegeld). Daarnaast heb je recht op een vakantiebijslag van acht procent van je bruto jaarsalaris.Wanneer krijg ik de vakantiebijslag?

Je krijgt de vakantiebijslag minstens eenmaal per jaar uitgekeerd. Meestal is dat eind mei of begin juni. Als er andere afspraken zijn gemaakt in de cao of arbeidsovereenkomst, of als het om uitzendwerk of vakantiewerk gaat, kan de vakantiebijslag bijvoorbeeld ook per maand worden uitbetaald. Je werkgever vermeldt de hoogte van het bedrag bij de uitbetaling.Wanneer kan ik vakantiedagen opnemen?

In principe moet je werkgever instemmen met je vakantiewensen, op twee uitzonderingen na:

– Er is een collectieve vakantie vastgesteld, bijvoorbeeld in de bouw en het onderwijs of er staan afspraken in de arbeidsovereenkomst.

– Je vakantiewens levert grote problemen op voor de bedrijfsvoering. In dat geval moet de werkgever wel akkoord gaan met een andere vakantieperiode van twee weken lang of twee maal een week.Wanneer weet ik zeker dat ik op vakantie kan?

Je dient je vakantiewensen in bij je werkgever. Na ontvangst heeft je werkgever twee weken de tijd om eventuele bezwaren schriftelijk kenbaar te maken. Zo niet, is de vakantie vastgesteld.Moet ik mijn vakantiedagen opnemen?

Je moet ieder jaar de vakantiedagen kunnen opnemen waar je minimaal recht op hebt. Je werkgever mag daar geen bezwaar tegen maken, ook niet met een beroep op ‘zwaarwegende bedrijfsbelangen’.

Niet opgenomen vakantiedagen verjaren na vijf jaar: vakantiedagen opgebouwd in januari 2007 verjaren dus op 31 december 2012.Kan ik in plaats van vakantiedagen ook vrije uren opnemen?

Dat kan, maar dat geldt alleen voor de vakantiedagen die je over hebt na aftrek van een minimum van twee weken lang vakantie of twee maal een vakantie van een week. Je werkgever kan hier vanwege ‘zwaarwegende bedrijfsbelangen’ bezwaar tegen maken.Mag ik vakantiedagen afkopen?

Ja, extra vakantiedagen mag je afkopen. Je krijgt dan geld in ruil voor opgespaarde vakantiedagen. Het gaat dan om vakantiedagen boven het verplichte minimum aantal dagen per jaar of om extra dagen die zijn gespaard in voorgaande jaren.

Let op!
Dit mogen geen wettelijke vakantiedagen zijn die in voorafgaande jaren zijn opgebouwd.
Je werkgever is niet verplicht om je vakantiedagen af te kopen als jij dat wilt. Omgekeerd ben je ook niet verplicht je dagen te verkopen als je werkgever dat wil.Mag mijn werkgever vragen om ziektedagen in te ruilen tegen vakantiedagen?

In principe kunnen ziektedagen tegen vakantiedagen geruild worden. Je kunt dit van te voren afspreken met je werkgever, of je werkgever kan je op het moment zelf vragen vakantiedagen op te nemen.Mag ik vakantiedagen ruilen tegen andere arbeidsvoorwaarden?

In het geval van zwangerschapsverlof en bevallingsverlof of tijdens ziekte bouw je  vakantiedagen op. Dan kan het zijn dat je later geen behoefte meer hebt aan nog meer vrije dagen. Je kunt dan bijvoorbeeld ervoor kiezen een cursus te volgen of die dagen uitbetaald krijgen. Hierover maak je afspraken met je werkgever. Deze afspraken moeten schriftelijk worden vastgelegd. Deze regeling geldt alleen voor de extra, dus bovenwettelijke, vakantiedagen.Wat gebeurt er met mijn vakantiedagen als ik van baan verander?

Als je van baan verandert, kun je je vakantiedagen in de meeste gevallen nog opnemen voordat je vertrekt. Maar je werkgever mag van je verlangen dat je tot het einde van de arbeidsovereenkomst blijft werken. Daar moet je werkgever dan wel zwaarwegende argumenten voor hebben, bijvoorbeeld als er geen vervanging is te regelen.Worden mijn vakantiedagen uitbetaald en kan ik ze meenemen naar mijn nieuwe werkgever?

Heb je je vakantiedagen niet kunnen opnemen, dan krijg je deze na afloop uitbetaald. Daarnaast is je werkgever verplicht je een verklaring te geven waaruit blijkt voor hoeveel dagen of uren je nog recht hebt op vakantie. De vakantiedagen kunnen namelijk meegenomen worden naar de volgende werkgever. Deze is verplicht om de vrije dagen toe te staan. De werkgever hoeft die dagen niet uit te betalen.

Meer weten?
Wil je meer weten over jouw vakantierechten? Lees dan het vakantiedossier op de site van SZW