Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Jouw borsten tijdens de zwangerschap

Jouw borsten tijdens de zwangerschap

Jouw borsten tijdens de zwangerschap

Alles over de veranderingen van jouw borsten tijdens de zwangerschap.

Een zwangerschap verandert je hele lichaam, ook je borsten. Dat kan vervelend zijn: ze worden gevoeliger, kunnen zelfs erg pijn doen, maar het kan ook leuk zijn. Heb je kleine borsten, dan kan het maar zo zijn dat je borsten een cupmaat groeien.

Gevoelig
Al vanaf het begin van je zwangerschap kunnen je borsten gevoelig zijn. Ze worden ook groter. Dit komt doordat je borsten worden voorbereid om borstvoeding te geven. Je borsten veranderen doordat jouw hormonen ervoor zorgen dat de melkproductie op gang komt. Heb je veel last van je borsten, ook tijdens het slapen? Probeer dan te slapen met een stevige bh of een strak shirtje, dit kan de pijn verlichten. Ook kan het helpen om je borsten zachtjes te masseren in ronddraaiende bewegingen.

Grotere borsten
Voor sommige vrouwen is het een droom die uitkomt, voor anderen helemaal niet zo fijn: als je zwanger bent groeien je borsten groeien en/of ze worden zwaarder. De huid van je borsten rekt op, soms zo snel dat er kleine scheurtjes in je huid kunnen ontstaan: striae. Afwisselende douchebeurten (warm en koud) kunnen helpen om striae te voorkomen. Er zijn ook speciale crèmes tegen striae op de markt, maar of die helpen?

Tijdens je zwangerschap worden de bloedvaten in je borsten beter zichtbaar, doordat de huid oprekt en omdat er meer bloed naar je borsten wordt toegevoerd. De extra bloedtoevoer is nodig, omdat de voedingsstoffen die in de moedermelk aanwezig moeten zijn, uit het bloed van de moeder worden gehaald. Niets om je druk over te maken!

Tepels
Tepels zijn er in verschillende soorten en maten. De een heeft kleine tepels, de ander grote. Bij de ene vrouw zijn de tepels ingetrokken, bij de ander plat en bij een ander staan ze fier naar voren. Geen tepel is hetzelfde. Toch zijn er veranderingen die bijna elke tepel van elke vrouw tijdens de zwangerschap doormaakt. Zo wordt de tepelhof donkerder en groter. Ook krijgen de meeste vrouwen kleine bobbeltjes op de tepelhof. Die bobbeltjes ontstaan doordat de klieren in de borst groeien en zichtbaar worden. Deze klieren maken de vloeistof aan die de tepels schoonmaakt.

Lekkende borsten
Heel vervelend om met natte plekken in je bh’s en shirts rond te lopen. Al na een paar maanden kan er wat vloeistof uit je borsten lekken. Naarmate je zwangerschap vordert wordt dit meer. Sommige vrouwen hebben er zo’n last van dat ze helemaal nat wakker worden. Om al deze nattigheid te voorkomen kun je het beste zoogkompressen in je bh doen. Zo blijven jij en je kleren droog en wordt al het vocht geabsorbeerd.

Dus: Genieten?
Het klinkt niet heel aantrekkelijk: Lekkende borsten, verkleurde tepels en striae. Maar, als je het toch moet ondergaan, kun je er beter maar van genieten. Koop dus een paar mooie grote(re) bh’s en showen maar met die extra cupmaten!