Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Van bananen tot anti-katerdrank: ik test wat de beste manier is om een kater tegen te gaan

Van bananen tot anti-katerdrank: ik test wat de beste manier is om een kater tegen te gaan

Van bananen tot anti-katerdrank: ik test wat de beste manier is om een kater tegen te gaan

Today: hangout. Tomorrow: hangover. Altijd jammer als je hoofd the day after aanvoelt als een blok beton. Daarom duikt VIVA’s Jessica in de wereld van de anti-katermiddelen.

Door Jessica Sindelka

“Ik drink nóóit meer een druppel!” roep ik vanuit bed naar mijn huisgenoten terwijl ik aan een grote fles water lurk. Knallende koppijn, slapheid, het gevoel dat m’n maag omkeert: het fenomeen kater is mij niet onbekend. Alcohol en ik kunnen het steeds beter met elkaar vinden, maar helaas gaat onze relatie niet altijd over rozen. Sterker nog: the day after lijkt elke keer erger te worden. Ik heb mezelf nu al ruim twintig keer beloofd dat ik stop met drinken, het wordt tijd om de oplossing ergens anders te zoeken. Ik ga de strijd aan met de kater. Ik zal verschillende anti-katermiddelen testen – zowel preventief als bestrijdend – om erachter te komen hoe ik het monster kan tackelen.

Anti-katermiddel 1: RESET after drink

RESET after drink is een door apotheker Jan van der Lende samengesteld voedingssupplement. De bestanddelen – naast het lichaamseigen antioxidant gluthation voornamelijk aminozuren, choline en vitaminen – zouden helpen om de acetaldehyde (lees: de giftige stof waardoor je hoofdpijn krijgt en trillerig wordt) uit het lichaam te verwijderen. Ik ben even sceptisch als nieuwsgierig, maar uit voorzorg leg ik het flesje ’s middags alvast op mijn kussen, zodat ik het niet kan vergeten – ik ken mezelf inmiddels een beetje.

Het huisfeest
De test vindt vanavond plaats tijdens het jaarlijkse feest in ons studentenhuis. De drank gaat er in als limonade en voor ik het weet voel ik ’m flink zitten. De schade: bier, rode wijn, witte wijn en Licor 43 met vruchtensap. Vlak voordat ik ga slapen, pak ik RESET erbij. Bij het flesje blauwe drank zit een klein potje met wit poeder dat ik eraan moet toevoegen. Ik heb in reviews gelezen dat de smaak vreselijk is, dus ik sla het zo snel mogelijk achterover. Guess what? De smaak valt reuze mee.

En?
De volgende ochtend voel ik me verdomd fris. Wel wat slapper dan normaal, maar buik- en/of hoofdpijn zijn nergens te bekennen. Ik stap uit bed en spring een paar rondjes door het huis. Nog steeds voel ik me best goed. Placebo-effect? Ik durf het niet te zeggen.

Anti-katermiddel 2: een ‘bodempje’ leggen

Als anti-katermiddel vestig ik mijn hoop vanavond op het avondeten: het welbekende ‘bodempje’. Door vooraf goed te eten, wordt alcohol minder snel geabsorbeerd door je lichaam. Ook raakt het maagslijmvlies minder snel geïrriteerd, wat misselijkheid voorkomt. Vooral vet en koolhydraatrijk eten, zoals pizza en pasta, zou goed helpen. Toevallig ben ik dit weekend met een vriendin in Rome: de ultieme plaats voor deze test, lijkt me. Op naar de pizzeria dus. Wát een straf.

Roomse stapavond
Na een overheerlijke quattro formaggi XXL zoals alleen echte Italianen die kunnen maken, tutten we ons in het appartement op onder het genot van een paar wodka-jus. Daarna belanden we in een club waar flink wat gin-tonics volgen. Als mijn vriendin rond een uur of vier komt aanzetten met tequila, weet ik diep vanbinnen dat dat geen goed idee is. Maar ja, we zijn niet elke week samen in Rome.

En?
The morning after voel ik me niet best. Mijn spiegelbeeld vertelt me hetzelfde. Dat veelbelovende ‘bodempje’ heeft zijn werk overduidelijk niet gedaan. Gewapend met twee flinke flessen water en een zak voorverpakte veel te zoete mini-croissants hobbelen we de stad door. Ik voel me nog niet honderd procent – eigenlijk nog niet eens zestig – maar ik moet toegeven dat de buitenlucht me goed doet. Frisse lucht en activiteit, misschien zijn dát wel gewoon de sleutelwoorden voor het bestrijden van een kater.

Anti-katermiddel 3: water en bananen

Vandaag ga ik au natural, met de natuurlijke anti-katermiddelen water en bananen. Tussen elke twee glazen alcohol drink ik een glas water. Dat zou uitdroging van het lichaam voorkomen en resulteren in een minder slap gevoel de volgende dag. Ik zie best tegen op deze proef. Het lijkt me bloedirritant om steeds water te moeten halen en ik ben bang dat ik de hele avond met een volle buik rondloop. En dan die bananen. Naast vocht onttrekt alcohol ook kalium uit het lichaam. Om dat te voorkomen, eet ik voor en na het stappen een kaliumrijke banaan. De vrucht bevat ook nog eens vitamine B6, dat de kans op een kater zou verminderen.

Let’s get this party started
De goudgele rakkers gaan er thuis, voorafgaand aan het feest, weer goed in. Uit gemak zet ik een grote kan water op tafel: een goede zet, want zo blijf ik m’n glas water continu bijvullen.
Eenmaal in de club blijkt water drinken een stuk moeilijker te realiseren: om mijn lege bierglas met water te vullen moet ik steeds twee trappen af en op naar het toilet. Schrale troost: ik moet toch al steeds plassen. Ik voel me net een Baby Born waar de drank linea recta aan de onderkant uitstroomt.
Eenmaal thuis giet ik er nog eens een groot glas water in en val ik als een blok in slaap.

En?
’s Ochtends word ik al vroeg wakker, omdat ik alweer ontzettend nodig naar de wc moet. Na die extra liters van gisteren verbaast het me weinig. Eenmaal uit bed voel ik me flink belabberd. Ik heb zelfs even het gevoel dat alles er via de bovenkant uit gaat komen. Gelukkig is dat niet het geval en weet ik mezelf terug in bed te krijgen. Kater? Nou en of! Ik voel me wat minder uitgedroogd dan normaal, maar mijn hoofd en buik zijn verre van oké.
Gezond eten is op katerdagen het verstandigst, weet ik. Ik negeer dus mijn enorme craving naar een vette kroket en kies verstandig voor havermout met – daar is ie weer – banaan als ontbijt en yoghurt met vruchten als lunch. Ik voel me stukje bij beetje opknappen, maar een succes gaat deze dag niet meer worden.

Eindoordeel

Tegen mijn eigen verwachting in ben ik het meest onder de indruk van RESET. De kater was de dag na het huisfeest veruit het minst, terwijl ik niet minder heb gedronken dan de andere avonden. Mocht het toch al te laat zijn en word je met knallende koppijn wakker: trommel jezelf uit bed en stap de deur uit, want van platliggen ga je je écht niet beter voelen.

Lees ook:
Jess test: in je eentje uit eten op Valentijnsdag
Jess test: wenkbrauwextensions
Jess test: tanden poetsen met kokosolie
Jess test: make-up verwijderen met een avocado
Jess test: haar wassen met bier
Jess test: gezicht verzorgen met een aardappel
Jess test: body wax maken met slechts drie ingrediënten
Jess test: twee weken lang alleen maar mannenproducten
Jess test: tanden poetsen met houtskool
Jess test: zelf tandpasta maken
Jess test: haar wassen met cola
Jess test: sieraden schoonmaken met scheerschuim
Jess test: scheren met afwasmiddel