Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Je menstruatie kan tijdelijk uitblijven na coronavaccinatie: hoe zit dat?

Je menstruatie kan tijdelijk uitblijven na coronavaccinatie: hoe zit dat?

Je menstruatie kan tijdelijk uitblijven na coronavaccinatie: hoe zit dat?

Ben je later dan normaal ongesteld? Denk je opeens dat je zwanger bent omdat je menstruatie maar uitblijft? Je bent niet de enige, want het kan alles te maken hebben met je coronavaccinatie. 

Verschillende vrouwen schrijven op sociale media dat ze na hun coronavaccinatie anders of heviger ongesteld waren en misschien hoor je het ook al in jouw eigen omgeving.

Kan geen kwaad

Allereerst: officieel hoort het nog niet bij de wereldwijd bekende bijwerkingen van het coronavaccin. Er zijn meldingen van, maar het staat niet op een bijsluiter. Toch ondervinden veel vrouwen het. Als je zelf wat voor bijwerking dan ook ervaart na vaccinatie, kun je dit melden bij bijwerkingencentrum Lareb. Uit recente gegevens van Lareb blijkt dat menstruatieproblemen na vaccinatie tot nu toe meer dan duizend keer is gemeld. Het gaat dan bijvoorbeeld over doorbraakbloedingen of een onregelmatige of latere cycli. Het is nog niet duidelijk of het gaat om bijwerkingen van de coronavaccins, aldus Lareb. Het belangrijkste om te weten is: het kan absoluut geen kwaad. Je menstruatie komt – mits je niet zwanger bent natuurlijk – vanzelf weer op gang. En als je twijfelt: doe een zwangerschapstest.

Lees ook
Katja Schuurman had kritiek op corona, maar komt er op terug: ‘Het is een kutvirus’

Zwanger worden

Vaak is het na een volledige cyclus allemaal weer bij het oude. Bertho Nieboer, gynaecoloog aan het Radboudumc en menstruatie-expert, legt uit dat het wel mogelijk is dat je eerste menstruatie na je vaccinatie wat anders is. Dat komt omdat je immuunsysteem in de war wordt geschopt na een vaccinatie met bijvoorbeeld het Pfizer-vaccin. Dat is simpel: je krijgt immers een beetje corona ingespoten om antistoffen aan te maken en dat zet je hormoonhuishouding op zijn kop. Net zoals dat een flinke griep invloed kan hebben op de timing van je menstruatie of de hevigheid van het maandelijkse bloeden. “In de kern gaat het erom dat je lichaam erop gericht is, alles af te stoten wat anders is. Met het toedienen van een vaccin, zet je je immuunsysteem op scherp. Dit kan verschillende gevolgen hebben voor je cyclus”, legt Nieboer uit.

Geen zorgen

Fijn om te weten is dat de prik geen invloed heeft op de kans om zwanger te worden op de langere termijn en dat uiteindelijk je cyclus ook gewoon weer wordt zoals je dat gewend bent. De arts benadrukt dat je je niet zorgen hoeft te maken. “Blijf betrouwbare bronnen checken. Ga er niet vanuit dat alles klopt wat op Facebook staat.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Getty