Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Jarig zijn op een rotdag

Jarig zijn op een rotdag

Jarig zijn op een rotdag

Jarig zijn op 29 februari, oudjaarsdag, nieuwjaarsdag, op 5 december. Of zoals in mijn geval, jarig zijn op een dag dat de vlaggen altijd halfstok hangen.

Jarig op dodenherdenking, ik weet niet beter
Ieder jaar zeggen mensen: ‘wat een rotdag om jarig te zijn’. Ieder jaar zeg ik: ‘Ik weet niet beter.’ Mijn moeder vertelt op mijn verjaardag hoe ze als klein kind een krans moest leggen op de begraafplaats tijdens dodenherdenking. Iets wat blijkbaar zo veel indruk op haar maakte dat ze dacht: ‘je zult maar jarig zijn op 4 mei, wat een droevige dag.’ Ze probeerde er tijdens de bevalling echt 3 mei van te maken, maar was 25 minuten te laat. Alsof het zo moest zijn. Op 4 mei 1975, vijf voor half een ‘s nachts werd ik geboren.

Jarig op 5 december, dat is pas zielig!
Ieder jaar zeggen mensen: ‘rare dag om jarig te zijn, alle vlaggen hangen halfstok.’ Of ik niet liever jarig was geweest op 5 mei? Daar zou ik ja op kunnen zeggen, het haalt alleen zo weinig uit. Ik ken mensen die jarig zijn op oudjaarsdag, nieuwjaarsdag en iemand die geboren is op 29 februari. Dat vind ik dan weer rotdagen om jarig te zijn. Wat zij weerleggen met: ‘ik weet niet beter.’ Echt een vervelende dag voor een kind lijkt me trouwens met afstand 5 of 6 december. Je wilt gewoon niet tegelijk jarig zijn met Sinterklaas.  De twee hoogtepunten uit je kinderbestaan – en je verjaardag, en Sinterklaas – op een dag: da’s zo weinig feestspreiding. Maar ook iemand die op 5 december jarig is, zal vermoedelijk zeggen: ‘het is niet anders.’

Wat ik echt jammer vind… werken op 5 mei
Dat de vlaggen halfstok hangen, dat we twee minuten stil zijn en de doden herdenken, opdat wij niet vergeten. Het hoort erbij, ik vind het een mooie en allesbehalve droevige traditie. Daarna eten we gebak, drinken koffie en proosten op weer een extra jaar. Ik weet niet beter. Als er iets is wat ik jammer vind, is het dat 5 mei geen nationale feestdag meer is waarop we allemaal vrij zijn. Daar zou ik tweede pinksterdag meteen voor inleveren. Niet omdat ik dan mijn feestroes kan uitslapen, maar omdat een bevrijdingsdag iets is waarop we vrijheid vieren. Vrijheid, het woord vrij zit er notabene in. Die vrijheid is van ons allemaal. Dat lijkt me actueler en waardevoller dan het vieren van – dit zoeken we even op op Wikipedia, dat zegt genoeg  – ‘de uitstorting van De Heilige Geest’ op tweede pinksterdag.

CC foto: rottnapples.