Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Italiaans bijgeloof

Italiaans bijgeloof

Italiaans bijgeloof

Italianen en bijgeloof: je zou er gek van worden.

Getal 17
In Nederland kennen we het getal 13, in Italië zijn ze bang voor het getal 17. In vliegtuigen is er vaak geen rij 17 te vinden en Italianen zijn liever niet jarig op de 17e! Nog aparter: de Renault 17 heet in Italië R177.

Wijn op tafel
Als er wijn op de tafel van een Italiaan wordt gemorst, doopt iedereen aan tafel een vinger in de wijn en vervolgens smeer iedereen dit achter de oorlel. Dit brengt geluk. Terwijl olie of zout op tafel morsen juist ongeluk brengt. Dit ongeluk voorkom je door wat zout over je linkerschouder of op de olievlek te gooien.

Fare le corna
Fare le corna is een gebaar tegen ongeluk. Je maakt een vuist, maar houdt je wijsvinger en pink gestrekt. Je vingers moeten naar beneden wijzen. Doe je dit niet en wijzen je vingers omhoog dan laat je iemand weten dat zijn of haar partner vreemdgaat.

Hoorntjes
Italianen hebben vaak hoorntjes in hun auto hangen om ze te beschermen tegen ongeluk.

Ballen krabben
Mannen schijnen het ongeluk ook af te kunnen wenden door hun ballen aan te raken.

Even afkloppen
In Nederland kennen we het ook: even afkloppen om het ongeluk af te wenden. In Italië kloppen ze net even anders af. Italianen raken ijzer aan, op die manier wensen ze zichzelf geluk.

Geluk wensen
Om iemand geluk te wensen, gebruiken Italianen ook de tekst ‘In bocca al lup’ oftwel ‘in de mond van de wolf’. Antwoord hier altijd op met crepi (hij moge creperen) en nooit met grazie (dankjewel), want dat brengt ongeluk.

Dinsdag en vrijdag
Dinsdag en vrijdag zijn in Italië ongeluksdagen. Op deze dagen wordt dus ook bijna niet getrouwd en er worden ook geen andere belangrijke dingen gedaan. Vrijdag is een slechte dag, omdat deze dag herinnert aan de dood van Jezus. Dinsdag herinnert aan Mars, de god van de oorlog.

Geluk
Toch zijn er ook een aantal dingen die geluk brengen, zoals het getal 13, in de regen lopen en een spin in de avond.

Ongeluk
Een spin in de ochtend of avond doodslaan brengt ongeluk, net zoals een badhanddoek met twee mensen gebruiken, een paraplu binnen openen en iemand die weggaat twee keer groeten.

Knopen
Vind je een knoop? Dat betekent dat je een nieuwe vriend zal maken.

Bronnen: www.italie.nl/bijgeloof & www.italservices.nl