Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Is bruisend water echt slechter voor je tanden dan water zonder prik?

Is bruisend water echt slechter voor je tanden dan water zonder prik?

Is bruisend water echt slechter voor je tanden dan water zonder prik?

Liever een Spa rood of een Spa blauw? Het is bekend dat koolzuurhoudende frisdranken slecht zijn voor je gebit, maar hoe zit dat met een glas bruisend water?

Tanderosie kan worden veroorzaakt door frisdranken. Deze frisdranken bevatten veel voedingszuren, door deze zuren kan het tandglazuur oplossen. Hoe meer je drinkt, hoe minder je glazuur je overhoudt

pH-waarde

Naast frisdranken en andere koolzuurhoudende dranken, bevat ook bruisend water zuren. De pH-waarde in je mond daalt naar een zuurdere waarde, wanneer je iets zuurs of zoets eet of drinkt. Een pH-waarde is normaal rond de 7, op een schaal van 0 tot 14. 0 is daarbij heel zuur en 14 ‘basisch’.

Gebitsschade

Je speeksel zal na het binnenkrijgen van zuren de gedaalde pH moeten neutraliseren. Wanneer het product heel zuur is duurt het langer om te neutraliseren en brengt het ook meer schade aan je gebit.

Koolzuur

“In bruiswater zit wel koolzuur, maar dit is vele malen minder zuur dan bijvoorbeeld cola of sinaasappelsap”, legt Dagmar Else Slot uit aan RadarDagmar is hoogleraar preventie in de mondzorg bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Ze legt uit dat naar het soort zuur ook de kwaliteit van speeksel van belang is. “Voor bruiswater heeft je speeksel relatief gezien niet veel tijd nodig om dit te neutraliseren. Het is dus lang niet zo erosief als bijvoorbeeld cola of sinaasappelsap.” Dus je kunt over het algemeen stellen dat bruiswater geen negatieve effecten heeft op je gebit.

Gelijk opdrinken

De hele dag door bruisend water drinken kun je echter beter niet doen. Pak daarom eens een glas plat (kraan)water in plaats van bruisend. Mocht je toch een keer zin hebben in een glas bruisend water, dan is het beter om het in één keer op te drinken. “Hetzelfde als dat je een zakje snoep beter gelijk op kunt eten dan verspreid over de dag”, zegt Slot.

Lees ook
Deze gezondheidsketen verkoopt voortaan geen sheet masks meer

Gevaarlijk drankje

Water waar smaakstoffen aan toe zijn gevoegd zijn volgens Dagmar een ‘gevaarlijk’ drankje voor je tanden. Water met citroen heeft vaak een hoger zuurgehalte en in siroop zit heel veel suiker.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Pexels