Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Is autorijden eng?

Is autorijden eng?

Is autorijden eng?

De helft van de 7 miljoen Nederlanders met een rijbewijs zit wel eens angstig of zenuwachtig achter het stuur. En het zijn vooral vrouwen die zo lopen te stressen. Hoe komt dat toch?

Vrouwen zijn vaker bang in de auto en dat er binnenkort een ludiek Kampioenschap Achteruit Inparkeren voor Vrouwen wordt georganiseerd is ook niet zomaar. Vrouwen hebben gewoon net wat minder vaak een goede relatie met auto’s dan mannen.

In Viva 35 staat een verhaal over rijangst. Volgens rijinstructeur Jan Voerman, gespecialiseerd in lesgeven aan mensen met rijangst, is ’gebrek aan ervaring’ een veel genoemde reden voor de angst. Soms is het ook een ongeluk dat mensen hebben meegemaakt, of angst voor hyperventilatie, duizelingen of iets anders vervelends lichamelijks.

Waaróm vrouwen er vaker dan mannen last van hebben, lees je in de Viva van deze week, maar één van de redenen is in ieder geval omdat vrouwen sociaal gezien gemiddeld minder assertief zijn. Wat heeft assertiviteit met autorijden te maken? Wat denk je van invoegen: mannen piepen veel gemakkelijker ‘onbeschoft’ voor.

Ik vind autorijden niet eng, maar toen ik op vakantie in Sicilië een keer op een heuvel met een stijging van 12% voor een stoplicht stilstond terwijl mijn achterligger 4 centimeter van mij af zat, hoopte ik met zweterige handjes toch wel héél hard dat die hellingproef goed zou gaan… Wat zo was, min of meer

(lees: ik reed met gierende motor weg).

Voel jij je prettig in een auto of zou je als het kon liever nooit meer de weg op gaan? En wat was je meest hachelijke moment in de auto?

CC foto: Hans Vink