Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Instagramfoto’s kunnen onthullen of je depressief bent

Instagramfoto’s kunnen onthullen of je depressief bent

Instagramfoto’s kunnen onthullen of je depressief bent

Hoewel social media door de meesten wordt gebruikt om te laten zien hoe geweldig leuk hun leven wel niet is, zou het volgens een nieuwe Amerikaanse studie ook kunnen verklappen of iemand een depressie heeft.

Lees ook: Dit is de reden waarom vrouwen vaker depressief zijn dan mannen

Wetenschappers aan de universiteit van Vermont hebben een algoritme ontwikkeld dat aan de hand van een Instagram-feed kan inschatten of iemand depressief is. In zeventig procent van de gevallen werd een juiste diagnose gesteld.

Filters en vrienden
De onderzoekers letten op kleurgebruik, het aantal mensen in beeld en de likes en comments die de foto’s kregen. Depressieve mensen plaatsten meer blauwe, donkere en grijze beelden en in de foto’s waren minder vaak gezichten of groepen mensen te zien. Ook gebruikten zij minder vaak filters en als zij wel een filter kozen, was Inkwell – de filter die van een foto een zwart-wit foto maakt – verreweg het populairst. Mentaal gezonde mensen kozen daarentegen het meest voor de Valencia-filter die foto’s levendige kleuren geeft.

Tool voor de toekomst
Voor je nu begint met het analyseren van al je Insta-vrienden, laten de onderzoekers weten dat de nieuwe methode slechts een concept is en nog geen bewezen manier om diagnoses te stellen. Het doel is wel om in de toekomst social media als tool te kunnen gebruiken voor het vaststellen van iemands mentale welzijn.

Wil je niets meer missen van Flair deze zomer? Profiteer nu van onze speciale aanbieding: 10x Flair voor 10 euro!

Bron: Huffington Post | Beeld: Shutterstock