Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Komend weekend genieten van het zonnige lenteweer? Waarom je dít echt niet mag vergeten

Komend weekend genieten van het zonnige lenteweer? Waarom je dít echt niet mag vergeten

Komend weekend genieten van het zonnige lenteweer? Waarom je dít echt niet mag vergeten

We zitten er al weken op te wachten en het koude winterweer zijn we inmiddels hélemaal zat. Gelukkig lijkt april eindelijk een beetje mee te gaan werken: komend weekend kunnen we gaan genieten van heerlijk zonnige dagen en al iets aangenamere temperaturen. Wie volop wil gaan genieten van het lenteweer, moet echter wel oppassen…

Oppassen geblazen

Veel mensen vertikken het en smeren zich enkel in op vakantie of als ze hartje zomer een dagje strand meepikken, maar verstandig is dat zeker niet. De lentezon kan vies verraderlijk zijn en ook de komende dagen doe je er goed aan je huid te beschermen met een laagje SPF. Vanaf vrijdag schijnt de zon namelijk zo krachtig dat je binnen mum van tijd kunt verbranden.

Krachtige zon

Vanaf vrijdag zal de UV-index gaan stijgen van 3 naar 4. In het zuiden van het land kan het zelfs stijgen naar zonkracht 5. Tussen 12 en 15 uur is de zonkracht op zijn hoogst. Het heerlijke weer blijft nog even, tijdens het weekend blijft het ook droog en zal de zon gaan schijnen. Helaas wordt het door een sterke, gure wind nog niet echt heel erg warm, met zo’n twaalf tot veertien graden.

Pigment

Wie achter een windscherm of in een beschut hoekje toch lekker van de zon gaat genieten, moet oppassen. Na deze koude en lange winter is onze huid nog niet gewend aan de krachtige zonnestralen die ons te wachten staan. De zon prikkelt je pigmentcellen en zorgt ervoor dat je meer pigment aanmaakt, dat je beschermt tegen verbranding. Omdat we nog maar weinig mooie dagen hebben gehad de afgelopen maanden, is dat echter nog niet (voldoende) gebeurd. De kans dat je nu snel verbrandt, is mede daarom veel groter dan in de hetere zomerzon. Smeer je daarom goed in, ook (juist!) tijdens deze eerste lentedagen.

Lees ook:
Dermatologen leggen uit: beschermt een dagcrème met SPF je gezicht genoeg tegen de zon?

Lekker gezond

Gelukkig is het zonnige weer ook heel gezond. Vanaf zonkracht 3 maakt ons lichaam namelijk vitamine D aan, dus goed ingesmeerd hoef je echt niet in de schaduw te blijven zitten. Naast dat de zon goed is voor je botten en weerstand, word je er natuurlijk ook gewoon heel vrolijk van. Met een gevoelige huid hoef je je dan ook geen zorgen te maken, je hoeft maar vijf tot vijftien minuten in de zon te zitten om vitamine D aan te maken. Smeren en genieten maar, dus!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Weeronline.nl | Beeld: Getty Images