Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > In je niksie: 4 vragen aan de directeur van de belangenbehartiger voor naaktrecreërend Nederland’

In je niksie: 4 vragen aan de directeur van de belangenbehartiger voor naaktrecreërend Nederland’

In je niksie: 4 vragen aan de directeur van de belangenbehartiger voor naaktrecreërend Nederland’

In VIVA 28 spreken we vijf mensen op het naaktstrand. Christine Kouman, directeur van de NFN, de belangenbehartiger voor naaktrecreërend Nederland, over open en bloot.

Vertel, wat doet NFN?

“We zijn een belangenbehartiger voor naaktrecreatie. We maken ons o.a. sterk voor het behoud van naaktstranden en geven informatie over naaktlocaties wereldwijd. Daarnaast publiceren we vier keer in het jaar het magazine Uit met reisverslagen, tips en leuke activiteiten.”

Hoe veel nudisten telt Nederland?

“Ongeveer twee miljoen – ja echt! – naturisten en nudisten. En ruim 60.000 daarvan hebben zich bij ons aangesloten.”

Verschillen tussen nudisten en naturisten?

“Het is maar een klein verschilletje: voor sommige mensen is het onderdeel van het dagelijkse leven en anderen doen het af en toe om te ontspannen. Er zijn vele namen voor, ik hoor bijvoorbeeld vaak genoeg de term naaktloper voorbij komen. Maar uiteindelijk komt het op hetzelfde neer: mensen die het prettig vinden om bloot te zijn. En daar gaat het om!”

Er heerst nog een taboe op…

“Zeker, het heeft een stigma. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk en beginnen te giechelen als je over nudisme verteld. Er wordt duidelijk nog veel in hokjes gedacht.. Maar zeg nou eerlijk: wie vindt het niet fijn om naakt een duik te nemen? Bloot is heel gewoon en het wordt tijd dat het wordt geaccepteerd.”

Kijk op www.nfn.nl voor meer info. 

Beeld: iStock