Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Denise blogt: in bikini boven de 40

Denise blogt: in bikini boven de 40

Denise blogt: in bikini boven de 40

Twee jaar geleden schreef ik een van mijn best gelezen blogs op VrouwOnline. Het ontstond uit verontwaardiging. Over één zinnetje: ‘Als je de leeftijd van veertig hebt bereikt, betekent het niet automatisch dat een bikini een no-go is.’

Ik was net wakker en het was de eerste post die ik op Facebook las. Ik viel bijna van mijn stoel. Of beter gezegd, uit mijn bed. Wát?! dacht ik. Staat het er echt? Ja, het stond er echt. Wat voor suggestieve onzin was dit?

Veertig! Ook al werd ‘ontkend’ dat een bikini op die leeftijd een no-go is, ik vond het iets zeggen. Wie had dit geschreven? Overduidelijk een twintiger die veertig als héél oud ziet en veertigers in bikini al helemáál als een soort uitstervend ras beschouwt. Die – ze zei het niet en ze bedoelde het vast juist positief – stiekem toch denkt dat je met veertig eigenlijk al ‘afgeschreven’ bent.

Ik zie zát veertigers in bikini. Zelden zie ik een vriendin in badpak, wat ook prachtig kan staan. Natuurlijk, de een is ietsje blijer met al dan niet een rondinkje hier of daar, maar dat heeft niets met leeftijd te maken. En ja, op den duur wordt het allemaal wat slapper, maar om de leeftijd van veertig nou als een soort denkbeeldige bikinigrens te beschouwen? Veertig is nog jong hoor! Er staat geen 75 of zo. En wat dan nog!

Bevallingen, ziektes, hangborsten, gekke tenen, flubberarmen, kalknagels, putten… er kunnen redenen genoeg zijn om niet in bikini te willen, maar VEERTIG zijn? Ik heb werkelijk nog nooit vanwege mijn lééftijd gedacht: kan ik een bikini nog wel hebben? Heel veel vrouwen van boven de veertig zien er nog geweldig uit in bikini!

Ik wond me op over de woorden ‘automatisch’ en ‘no-go’. Alsof, ook al stond het woordje ‘niet’ erbij, er stiekem toch werd verondersteld dat die bikini niet meer kon. Meteen probeerde ik een reactie te plaatsen, even snel op mijn mobiel, maar de kinderen vroegen iets en voor ik het wist ging het mis, hele reactie weg (ja, dat krijg je hè: veertig plus, haha), maar ik zou erop terugkomen.

Veertigplussers in bikini een no-go? Ik kon er bijna boos om worden. Ik ken ook vrouwen met een gebobbelde buikhuid zonder dat ze daar iets aan kunnen doen. Vette pech. En ook zij moeten gewoon in bikini kunnen als ze dat zelf willen. Niks geen no-go.

Oké, ik heb geluk gehad. Ik ben 1.77 meter, heb lange benen en ben niet te dik, schreef ik twee jaar geleden. Ik eet meer dan gemiddeld, sport niet, maar beweeg veel. Dat ik twee keer een buik als een watermeloen heb gehad (echt, joh, niet normáál!), daar zie je eigenlijk niet veel meer van. Ik heb zelfs geen striae of wat dan ook aan de bevallingen overgehouden. Heb ik mooi mazzel mee. Ook al zou ik wel iets meer taille willen hebben.

Nu, twee jaar later, sta ik er nog hetzelfde in. Ook al merkte een moeder vorig jaar nog op: ‘Hoe kun jij zo strak zijn?’, mijn buik is nu toch echt dikker geworden. Ja ik weet het, voor een 43-jarige met twee kinderen mag ik niet klagen. Maar zo tevreden als ik toen was, ben ik nu niet meer. Laatst was ik op persreis naar Benidorm toen op de boot, tijdens een snorkeltrip, een niet bepaald flatteuze foto van me werd gemaakt. Delete!

Tja, al die blauwe kaasjes, de velen stukken chocola en die honderden roomboter-kletsmajoors (ja, ik eet er zeker drie à vier per dag, dus dat is al dik honderd per maand en ja, daar schrok ik toch ook wel van) moeten ergens gaan zitten. Op mijn buik dus. Beetje jammer dat ze niet hier gaan zitten. Maar ik ga tóch gewoon in bikini.

En weet je wat nou zo typisch is? Over veertigplusmánnen zou niemand dit schrijven. Zie je het al voor je? ‘Als je de leeftijd van veertig hebt bereikt, betekent het niet automatisch dat een zwembroek/zwemshort een no-go is.’ Toch? Zie je het al voor je? Nee, dan gaat het waarschijnlijk meer om ‘Hoe krijg ik binnen twee weken dat wasbordje’ of iets dergelijks. Voor mannen zal badkleding nooit ‘officieel’ als no-go worden gezien. En reken maar dat er een hoop no-go’s bij zijn. Pukkelige billen in strings. Een spierwitte borst. Te iele mannen. En bierbuiken, terwijl daar nooit een baby in heeft gezeten.

Goed, hoe dan ook, veertig klinkt voor sommigen duidelijk nog ‘ver van hun bed’. Maar, lieve meiden van in de twintig, geloof me: als veertiger voel je je doorgaans nog precies hetzelfde! Er zijn genoeg heel mooie vrouwen van boven de veertig, in bikini. Mooier dan de celebs. Minder mooie ook, maar denk maar zo: we hebben allemaal onze onzekerheden. En dus wens ik iedereen nog heel veel jaren in bikini toe, zolang je je er zelf lekker bij voelt. De komende dagen kan het. Het is niet echt mijn soort uitspraak, maar voor deze keer zeg ik: ‘You go girl!’

Ga jij de komende dagen in bikini?