Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > In balans

In balans

In balans

Foto’s terugkijken van vroeger is leuk en vaak ook erg hilarisch.

Wanneer je een foto van jezelf terug ziet van twintig of dertig jaar geleden, begrijp je vaak niet hoe je er toen bij hebt kunnen lopen. In die tijd zag je er natuurlijk hartstikke hip uit en had je nooit gedacht dat je kledingstijl nog zo drastisch zou veranderen…

Wanneer je ouder wordt krijg je vaak het gevoel dat je meer met jezelf (zowel qua innerlijk als uiterlijk) in balans komt of bent dan vroeger. Weet jij nog wat je droeg in de jaren ’60, ‘70 of ’80? Wij geven je een beeld van de mode door de jaren heen.

De jaren ‘60
De jaren ’60 waren de jaren waarin er veel veranderde. De naoorlogse generatie zette zich af van de vorige generaties en de jeugd bepaalde het modebeeld. Het exclusieve karakter van de mode uit de jaren ’50 ging verloren, omdat de jeugd deed wat ze wilden en zich aan geen regels wilde houden. Het modebeeld paste zich daarin aan en veranderde drastisch. De rokken werden korter en de haren werden langer. De hippies gingen in die tijd voor wijde spijkerbroeken, jurken en blousjes met vrolijke bloemenprints. De nette kostuums verdwenen steeds meer uit het modebeeld en de spijkerbroek werd door vrouwen niet meer alleen in de vrije tijd gedragen, maar ook op het werk, waarna uiteindelijk het broekpak een favoriet kledingitem werd.

* Lees hieronder verder…

De jaren ‘70
In de jaren ’70 was iedereen bezig zichzelf te bewijzen en te laten zien wat ze in huis hadden. Deze jaren werden gezien als het tijdperk dat ‘alles mocht’. De rebellen kleden zich punk met grote kettingen, felgekleurde kleding en hanenkammen op het hoofd. Anderen kleden zich vrouwelijk en in zachte tinten, eigenlijk alles kon. Ontwerpers haalden inspiratie uit politieke en economische crisissen en lieten zich helemaal gaan in hun ontwerpen. Glam en punk was in en men droeg kleding om te shockeren.

Ook werden de jaren ’70 bestempeld als de blootste jaren ooit. De bodystocking, de string en de hotpants deden hun intrede en waren ‘hot to wear’.

De film Saturday Night Fever kreeg in 1977 iedereen aan het dansen en bracht de plateauzolen en laarzen met hoge hakken terug in het modebeeld. Ook de (bijna) niets verhullende minirok deed haar intrede en bracht menig mannenhoofd op hol. Later kwamen de wijde halflange rokken in het modebeeld. Deze zijn echter nooit meer verdwenen uit het straatbeeld

De jaren ‘80
Ook in de jaren ’80 waren er verschillende ‘looks’ naast elkaar die het modebeeld bepaalden. Een mode-item uit deze tijd die de meesten waarschijnlijk wel is bijgebleven zijn de schoudervullingen. In eerste instantie werden deze alleen in colbertjes gedragen, maar de wijde schouderuitvinding werd zo populair dat de vullingen op een gegeven moment als accessoires te koop waren en in ieder vestje, shirt, blouse en jas werden genaaid om de schouders te accentueren.

Ook de tuinbroek deed zijn intrede en veel vrouwen droegen hem met flair, waarna hij jaren later werd beschouwd als broek voor de lesbische vrouw.

Een andere look uit deze tijd was de disco-look met neonjasjes, neontruitjes en neonveters in je all-stars. Deze look werd afgemaakt met een hele rits gekleurde buttons op de jas en meiden droegen wafeltjes in hun haar, waardoor het leek alsof ze net met hun vingers in het stopcontact hadden gezeten.

De nineties
In de jaren ’90 werd het dragen van vrijetijdskleding steeds ‘normaler’. Ook het aanbod werd steeds breder, waardoor de legging weer in het straatbeeld verscheen. De legging zag je overal en werd gedragen met grote vormloze truien erboven. 

Ook was het een trend om tweedehands en nieuwe kleding samen te dragen (voorloper van vintage?) met ‘kistjes’ eronder. Dit waren hoge, stevige en grove veterlaarzen, soms met een stalen neus erin.

Voor vrouwen kwam begin jaren ’90 een wondermiddel op de markt, namelijk de wonderbra. Vrouwen met een kleine cup konden hiermee hun boops een heel eind omhoog duwen zodat het leek alsof ze 1 of 2 cups groter waren.

Nu
Herken je het allemaal nog? De kleding waar je zelf vroeger in gelopen hebt of de mode waar je juist niet aan mee deed? Zoals vroeger een heel tijdperk het modebeeld bepaalde lijkt het tegenwoordig wel of het modebeeld per seizoen al sterk verandert. Er valt bijna geen vinger meer op te leggen wat precies de trend is, omdat deze zo snel wisselt en omdat het er zoveel zijn.

Het lijkt wel of tegenwoordig alles kan, van vintage tot punk en van klassiek en etnisch. Of lijkt dit maar zo? En is niet het modebeeld, maar zijn wij juist degene die zijn veranderd?

* Wil je reageren? Ga dan naar jouwnieuws!