Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ik zoek veiligheid, mijn partner wil vrijheid

Ik zoek veiligheid, mijn partner wil vrijheid

Ik zoek veiligheid, mijn partner wil vrijheid

Liesbeth, 39: Mijn karakter is nogal huisje.boompje.beestje. Ik hoop dat u begrijpt dat ik daar mee bedoel dat ik met mijn partner graag alles samen doe, liefst erg graag thuis zit met een wijntje. De veiligheid van een partner die iedere avond naast me slaapt en wil trouwen…

Ik heb nu een lat relatie en deze man gaat het me niet geven.. Hij is erg gesteld op zijn vrijheid.. Ik hou vreselijk veel van hem en hij is ook erg gek op mij.. Ik wil hem niet opgeven en zet mezelf opzij. Bepalen van grens in relatie?

Coach Karin
Jij wilt een gesetteld huiselijk bestaan, je partner is op zijn vrijheid gesteld. Je stelt dat je huidige partner je niet gaat ‘geven’ wat je verlangt, en wilt weten hoe je je grens moet bepalen in een relatie.
Feit is dat jullie behoeften uiteen lopen. Jij wilt meer veiligheid en huiselijkheid dan je partner. Dat is niet zozeer een kwestie van grenzen aangeven lijkt me.
De vraag lijkt me in hoeverre jullie – gegeven het feit dat jullie erg dol op elkaar zijn – beiden een beetje water bij de wijn kunnen doen om de relatie in stand te houden. Tot nu toe hebben jullie dat toch ook gedaan, denk ik?
Je vertelt dat je jezelf opzij zet. Bedoel je daarmee dat je nu vooral rekening houdt met je partners behoefte aan vrijheid? Of dat je je wens om te kunnen samenwonen en trouwen niet vervuld ziet?

Coaching
Een interessante vraag is, hoe jij – terwijl je je eigen behoeften ken – verzeild bent geraakt in een relatie met iemand die niet in die behoeften wil en kan voorzien. Voor welke uitdaging stelt deze relatie je? Is het werkelijk nodig om samen te wonen en te trouwen om je veilig te voelen? ‘Krijg’ je echt niet genoeg van deze man, die, zoals je zelf zegt, gek op je is? Waarom koppel jij zijn wens om niet alles samen te doen aan ‘veiligheid’? Wat moet hij voor jou veilig stellen? Is er misschien iets dat je jezelf niet geeft?

Of, als je die behoeften heel graag ingelost wil zien, waarom kies je dan een partner die dat niet doet? En bespreek je je verlangens met hem? Hoe doe je dat? Kan het zijn dat jouw hang naar veiligheid hem juist wat benauwt, omdat het lijkt dat hij iets voor je in moet vullen, in iets moet voorzien? Ik zou me voor kunnen stellen dat het voor hem prettig is om een zelfstandige partner naast zich te hebben. Als beide partners prima op eigen benen kunnen staan, is er niets benauwends aan om bij elkaar te zijn.

Ik stel je deze vragen om je aan het denken te zetten over je eigen verlangens en die van je partner. Om je blik te verruimen. Want als je maar blijft kijken door de nauwe koker van ‘ik wil hem dag en nacht om me heen en hij wil niet’ kom je geen stap verder.

Dus daag jezelf uit. Misschien door uit je comfort zone te komen, en zelf wat meer (zonder hem) op stap te gaan. Probeer het gewoon eens uit, en kijk wat er tussen jullie gebeurt.