Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ik wil niet opgroeien

Ik wil niet opgroeien

Ik wil niet opgroeien

Een tijdje geleden verscheen er in HP/deTijd een artikel over de kindman, mannen die maar niet volwassen willen worden. Maar ook de vrouwelijke varianten zie ik steeds meer om me heen.

Vriendinnen van dertig die op lolly’s zuigen, terwijl ze zich huppelend over een festivalterrein verplaatsen. Vriendinnen die op zoek zijn naar de ware, maar als puntje bij paaltje komt, benauwd worden en zich niet willen binden. Vriendinnen die op veredelde studentenkamers wonen en freelancen, omdat ze bang zijn voor een vast contract. Vriendinnen die op mannen vallen waar ze vooral niet mee hoeven trouwen, laat staan dat deze heren potentiële vaders kunnen voor hun kinderen zullen zijn.

Op de schommel
Kindvrouwen, dus. Ene Kay. S. Hymowitz van het Manhattan Institutie noemt het gegeven dat je maar niet volwassen wilt worden het Peter Pan-syndroom. En ondanks dat ik een koophuis en een lieve vriend heb, lijd ik er ook soms aan. Ik liet pas op mijn dertigste mijn eerste tatoeage in mijn pols zetten. Sterker nog: ik overweeg er nog eentje. Als ik twee avonden achter elkaar op de bank heb doorgebracht, word ik onrustig en wil ik mij alleen nog maar omgeven met vrienden en biertjes. Heel veel biertjes. Want anders vind ik mezelf saai.

En laatst vond ik mezelf terug op een schommel in een speeltuin in hartje Madrid, terwijl mijn vriend mijn ijsje vasthield. Het was dat ik net niet op de wipkip paste, anders had ik die ook nog even meegepikt. Ik ben 32, maar soms vind ik mezelf nog veel te jong om zelf moeder te worden. Die eeuwige twijfel maakt dat ik die beslissing om zwanger proberen te raken, al jaren voor me uit schuif.

Kindvrouw pur sang
Ook Viva’s Britt Stubbe voldoet aan dat zogenoemde Peter Pan-syndroom. Ze is eind dertig, maar een kindvrouw pur sang. Ze ontwijkt belastingenveloppen, is niet zo van het plannen, woont studentikoos, heeft geen vaste relatie en hunkert naar vrijheid. Altijd. Ze besloot er een verhaal over te schrijven. En belde een psycholoog. Want is het eigenlijk erg om niet volwassen te willen worden en alles uit te stellen? En zo ja, kan ze dan nog gered worden?

Omdat er in Viva 30, waarin haar artikel verscheen, iets misging in de druk, publiceren we het verhaal nog een keertje. Klik hier om het te lezen.

CC foto: Denise van Leeuwen