Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ik slik het niet langer: alle zin en onzin over de pil

Ik slik het niet langer: alle zin en onzin over de pil

Ik slik het niet langer: alle zin en onzin over de pil

Slecht voor je gezondheid (want: trombose, depressie), heftige bijwerkingen (geen zin in sex) en ga zo maar door. Als je de media gelooft, dan bedenk je je wel twee keer als je de pil slikt. Maar wat is er waar? En is de pil eigenlijk niet gewoon heel fijn?

Tekst Amanda van Schaik | Illustratie Jort van Meeteren via New Chique Agency

Weet wat je slikt

Hoe werkt de pil eigenlijk? Je maandelijks cyclus wordt geregeld door twee soorten hormonen: oestrogenen en progesteron. In de combinatiepil – de meest gebruikte pil – zitten synthetische varianten hiervan: ethinylestradiol en progestageen. Ze zorgen ervoor dat eierstokken geen nieuwe eicel laten rijpen en zaadcellen niet meer door het slijm van de baarmoederhals komen. En maken het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor het innestelen. De pil doet nog meer. Anton Grootegoed, professor emeritus Ontwikkelingsbiologie van het Erasmus MC: “Je fopt het systeem: de pil neemt het natuurlijke maandelijkse ritme van hormonen over en maakt het kunstmatig. Hierdoor kunnen allerlei dingen in je lichaam subtiel ontregeld worden, zoals hoe je je voelt.”

Geen zin in jou

Zoveel vrouwen, zoveel verschillen. Wat zegt de wetenschap over de pil en libido? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de pil bij de meeste vrouwen geen invloed heeft op de sexdrift. Maar: een subgroep vrouwen rapporteert wel verminderde zin als gevolg van de pil. Hamvraag is natuurlijk: hoe groot is deze subgroep? Hoeveel vrouwen, verschilt per onderzoek en de meetvorm. En op wie de pil wel of geen invloed heeft, weten ze ook niet. Dat je pil je testosteronvoorraad een kopje kleiner maakt, is wel duidelijk. Maar, nu komt de crux: wat de invloed hiervan is op het vrouwelijk libido is vooralsnog onduidelijk. Wel is bekend dat een verminderd libido een klacht is die bij een testosterontekort past.

Helemaal zo slecht nog niet

De pil is niet zo’n boosdoener als soms wordt gedacht, zegt Charles Picavet, research consultant gezondheidsbevordering en sexuele gezondheid: “Er zou een licht verhoogde kans kunnen zijn op borstkanker, maar aan de andere kant is er een duidelijk kleinere kans op eierstokkanker en waarschijnlijk nog een paar andere kankervormen. Alles bij elkaar geeft de pil geen verhoogde kans op kanker, maar lijkt het juist een lichte daling van die kans op te leveren.” De hormonen in de pil, beschermen dus ook. “Van trombose is aangetoond dat het meer voorkomt bij pilgebruiksters. Dit komt echter heel weinig voor, en als het voorkomt, dan meestal in het eerste jaar dat de pil wordt geslikt.” Klopt, bevestigt professor Joop Laven, de trombosekans is heel klein en wordt door veel media uit zijn verband getrokken. Laven is gynaecoloog en hoofd van het Voortplantingscentrum van het Erasmus MC: “Voor vrouwen van dertig is het risico dat je overlijdt aan de gevolgen van trombose zonder pil 1 op de 650.000, met pil 2 tot 4 op de 650.000. Het is heel bitter en akelig als dit gebeurt, maar de media pikken deze cijfers op en trekken dit uit zijn verband.” Het maakt hem nijdig als een krant sensatiebelust kopt ‘dubbel zo grote kans om te sterven door de pil’. “Want de kans is enorm klein en hierdoor krijgen vrouwen verkeerde informatie en kunnen dan een verkeerde keuze maken. We moeten dit percentage in perspectief zien: de kans dat je overlijdt door een ongeluk in en om het huis, is drie keer zo hoog als overlijden aan een bloedstolsel door de pil.”

Anders neem je dit: sex zonder pil

Hoewel de wetenschap nog in het duister tast als het gaat om de exacte invloed van hormonale anticonceptie op je sexdrive en gemoedstoestand, kan het voor jou zo klaar zijn als een klontje: jij en de pil zijn echt geen match. Daarom: anticonceptie sans hormonen. En weer eens wat anders dan het condoom.

 • Pessarium Een dekseltje van rubber of siliconen. Je kan ook kiezen voor de FemCap (3 standaardmaten) en de Caya (one size fits all). Je smeert er zaaddodend middel op en brengt het een uur voor de daad in als een tampon vlak voor de baarmoedermond. Je bent niet beschermd tegen soa’s.
  Nadeel: de smaak van zaaddodende pasta is niet fijn (lees orale sex is niet heel lekker dan). Na de daad moet het pessarium minimaal zes uur blijven zitten.
  Kost dat? vanaf € 30 plus de kosten voor het zaaddodend middel.
 • Vrouwencondoom Een soort groot condoom, gemaakt van nitriel, polyurethaan of latex, en voorzien van twee soepele ringen van rubber. De kleinste ring breng je vagina voor de baarmoedermond in, met de grootste ring bedek je de buitenste schaamlippen. Beschermt tegen zwangerschap én soa’s.
  Nadeel: het kan geluid maken, en zo’n flupje dat uit je vagina bungelt, tja.
  Kost dat? 3 stuks voor € 5,75 euro
 • Koperspiraal Langwerpig, T- of hoefijzervormig stukje plastic omhuld met een koperdraadje. Wordt door de arts of verloskundige via de vagina in de baarmoeder geplaatst waar het koper de zaadcellen inactief en het baarmoederslijmvlies ongeschikt maakt voor innesteling van een eicel.
  Nadeel: je kunt langer ongesteld zijn, toenemend of tussentijds bloedverlies en buikpijn krijgen. Ook is het zetten van het spiraaltje geen pretje.
  Kost dat? € 70, je bent 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap.
 • De terugtrekmethode Ook bekend als: voor het zingen de kerk uit, of als coïtus interruptus.
  Nadeel: het is toch een beetje de Russische roulette in het voorkomen van zwangerschap.
  Kost dat? Gratis.