Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ik schreeuw tegen mijn kinderen

Ik schreeuw tegen mijn kinderen

Ik schreeuw tegen mijn kinderen

Anoniem, 35: Soms schreeuw ik tegen mijn kinderen.

Ik scheld ze niet uit, maar ik kan dat wat ik anders wil zien niet meer normaal zeggen na de zoveelste keer. Dan ga ik schreeuwen. Ik merk dat voornamelijk de oudste daar echt overstuur van raakt en op dat moment word ik om het zielige gehuil nog bozer. Hoe kan ik mij beter beheersen?

Coach Martijn
Dat kinderen je soms tot wanhoop drijven, dat zal iedere ouder herkennen. Je wilt dat ze naar je luisteren, dat ze meewerken, en als ze het dan niet lijken te horen… dan ga je schreeuwen. Dit werkt meestal averechts, kinderen doen hun oren juist meer dicht.

Ook al lukt het niet altijd en ben je ook maar een mens, een ouder moet altijd in staat zijn om zichzelf te beheersen. Een ouder moet de situatie aankunnen. Als je in staat bent om je te beheersen en effectievere manieren vindt om tot ze door te dringen, dan scheelt dat veel frustratie.

Coaching
Ik werk vaak met woedethermometers en leg deze zowel aan ouder als aan het kind uit. Een woedethermometer is iets waarmee je kan meten hoe boos je bent, meestal voel je dit gewoon. Bij andere mensen merk je het door de manier waarop ze reageren:

0 graden – lekker ontspannen, niet boos
10 graden – beetje geïrriteerd of chagrijnig
20 graden – geïrriteerd/chagrijnig
30 graden – bijna boos
40 graden – boos
Vanaf hier gaat het vaak snel omhoog:
60 graden – kwaad
80 graden – woedend
100 graden – woest

Het idee is dat je tot 40 graden goed in staat bent om jezelf in de hand te houden, je bent de baas over je eigen boosheid. Vanaf 40 graden lukt dit niet meer en is de boosheid de baas over jou. Je doet dan dingen waar je later spijt van kan krijgen en die je weer goed moet maken.

Aanvoelen
Als je kind deze thermometer goed begrijpt, bij zichzelf kan aanvoelen en bij jou kan zien aankomen, heb je al een hoop gewonnen. Vaak moet je je kind helpen. Als je op 30 graden zit, kan je zeggen: ‘ik ben bijna boos, ik zit op 30 graden’. Dan weten ze dat ze echt moeten luisteren als ze niet willen dat je boos wordt.

Daarnaast moet je op een rustig moment goede afspraken met ze maken over dingen die je graag anders wilt. Dit kan niet over alles zijn, kies iets uit wat jij echt belangrijk vindt en waar zij aan mee willen en kunnen werken.

Als je aanvoelt dat je over de 40 graden gaat, loop dan als het kan op tijd weg, en laat het bijvoorbeeld over aan je partner. Of wacht tot je bent afgekoeld (max. op 10 graden) en probeer het nog een keer.

Boekentip: