Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Ik kan niet stoppen met liegen!

Ik kan niet stoppen met liegen!

Ik kan niet stoppen met liegen!

Marina, 44: “Ik zit met een zeer ernstig probleem: ik kan niet stoppen met liegen. Ik maak er de mensen om mij heen erg ongelukkig mee.”

Ik lieg ook vaak om iemand een positiever beeld van de situatie te geven, zo heb ik al voor veel geldproblemen gezorgd.

Heb jij een andere vraag? Vraag dan nu gratis advies van een professionele coach op Coach2day. Lees hieronder alvast het antwoord op de vraag van Marina.

Coach Astrid Maria
Als je met mensen praat, ben je op twee niveaus bezig. Niveau 1 is de inhoud: dan gaat het om zaken als ‘waar of niet waar’ en ‘feiten of meningen’. Niveau 2 is de zogenaamde betrekking: dan gaat het om het sociale aspect van jouw communicatie. Je bent dan niet bezig om een feit of mening over te brengen. Het gaat je om de band die je met iemand legt, verstevigt of onderhoudt. Bij jou voert niveau 2 de boventoon. Je bent bezig om relaties te onderhouden, te leggen of te versterken. Daarbij valt niveau 1, meer specifiek ‘waar of niet waar’ min of meer weg. Daarvoor bestaat een reden en we gaan nu eens kijken waar je aan zou kunnen gaan werken om inzicht in je situatie te krijgen.

Coaching
Uit je woorden, Marina, proef ik schuldgevoel. De verleiding om onszelf keihard te veroordelen ligt altijd op de loer. Het probleem is niet alleen het feit dat je anderen mogelijk schade toebrengt of in verlegenheid brengt. Het verdrietige van de situatie is ook het leed dat je jezelf aandoet. Vaak ligt hier een zeker gevoel van onvolwaardigheid aan ten grondslag of een diepgaande twijfel of jij jouw plek in het geheel zogezegd wel verdient. Als je eigenwaarde in het geding is, kan het zijn dat je gaat proberen om jouw plek in het geheel te verdienen door dingen te beweren die niet waar zijn. Mogelijk probeer je de ander te geven wat je denkt dat diegene nodig heeft, alleen om een band tussen jou en de ander te creëren, te versterken of te verbeteren. Er zit pijn onder jouw gedrag. Je staat (nog) niet onvoorwaardelijk achter wie jij bent, en je vertrouwt niet onvoorwaardelijk op het feit dat je er mag zijn in de conversatie.

Tips
Vaak geef ik het advies om eens te gaan schrijven om dingen boven water te krijgen. Je kunt een dagboek beginnen of als je dat al hebt, eens op deze thematiek ingaan. Je kunt ook kijken of het lukt een brief aan je ‘liegende zelf’ te schrijven. Schrijf dan vriendelijk en geef je ‘liegende zelf’ ruimte om te vertellen waarom zij doet wat zij doet.

Plan
Kijk of het helpt om jezelf te coachen zoals hierboven omschreven is. Zo niet, dan mag niets je weerhouden om een psycholoog of coach in de arm te nemen om je te helpen dingen beter te begrijpen.

Naarmate je meer begrip krijgt voor je eigen onderliggende onzekerheid en pijnlijke of kwetsbare punten, zul je merken dat je meer als jezelf gaat optreden. Verwacht geen oplossing in drie dagen. Dit is een proces.

Ik wens je alle mogelijke goeds.