Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Corona > Vanaf nu voor iedereen een coronatest: bel met klachten dít telefoonnummer voor een afspraak

Vanaf nu voor iedereen een coronatest: bel met klachten dít telefoonnummer voor een afspraak

Vanaf nu voor iedereen een coronatest: bel met klachten dít telefoonnummer voor een afspraak

Na maandenlang te weinig testcapaciteit en het afwimpelen van zieken met ‘ga er maar vanuit dat corona hebt, maar we verspillen aan jou geen test’, gaat Nederland een nieuwe fase in. Vanaf maandag 1 juni is het voor iedere Nederlander die bang is het coronavirus onder de leden te hebben mogelijk om een test aan te vragen.

Coronatest telefoonnummer

Vanaf maandag 8.00 uur kunnen mensen een speciaal telefoonnummer (0800-1202) bellen om een afspraak voor een test te maken. Het nummer was tot die tijd nog geheim. Wie in aanmerking komt, kan in principe de volgende dag terecht. Binnen 48 uur volgt de uitslag.

Stormloop verwacht

De tests zijn bedoeld voor mensen die hoesten, snotteren, koorts hebben of minder ruiken of proeven. Dit zijn symptomen van het nieuwe coronavirus. Het kabinet wil coronapatiënten snel opsporen, om te voorkomen dat het aantal gevallen snel stijgt en de samenleving weer moet worden stilgelegd. De GGD’en verwachten de eerste dagen een stormloop.

Nog niet op volle sterkte

De GGD’s draaien maandag echter nog niet op volle capaciteit. Wie maandagmorgen belt voor een afspraak, kan niet gegarandeerd diezelfde dag nog terecht. Niet alle zogeheten teststraten gaan meteen open, omdat ze nog niet allemaal klaar zijn. Dat moet vrijwel overal dinsdag wel het geval zijn. De GGD streeft ernaar om iedereen die vandaag of morgen belt binnen 48 uur te laten testen, aldus een woordvoerder.

Voorbeelden van regio’s die niet meteen op volle sterkte draaien:
Hollands-Midden: locaties Leiderdorp en Gouda maandag open, Katwijk en Alphen pas dinsdag
Hollands-Noorden: locatie Alkmaar vanaf maandag open, Hoorn (Zwaag) vanaf woensdag
Gelderland-Midden: In Ede wordt het aantal tests vanaf dinsdag uitgebreid. Het aantal beschikbare tests is dan gelijk aan die in Arnhem

Thuisquarantaine

Wie het virus onder de leden blijkt te hebben, moet twee weken thuisblijven. Ook huisgenoten krijgen dat dringende verzoek. De GGD spoort ondertussen mensen op met wie de zieke in nauw contact is geweest en zou kunnen hebben besmet. Hun wordt eveneens gevraagd twee weken thuis te blijven, en het te melden als ze ziek worden.

Lees ook
Waarom we écht nog niet moeten denken dat de coronacrisis voorbij is

Test, test

Het speciale telefoonnummer 0800-1202 is zeven dagen per week tussen 08.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ’s avonds bereikbaar. Wie een afspraak maakt, kan terecht bij één van de tachtig testlocaties. Als het nodig is, kan een testteam ook thuis langskomen. Zonder afspraak langskomen bij een testlocatie is niet mogelijk.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, NU.nl | Beeld: iStock