Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Schokkend: déze supermarkt-hummus staat gelijk aan anderhalve Big Mac

Schokkend: déze supermarkt-hummus staat gelijk aan anderhalve Big Mac

Schokkend: déze supermarkt-hummus staat gelijk aan anderhalve Big Mac

Hummus is niet alleen lekker, maar ook nog eens hártstikke gezond, toch? Ja, dat dachten wij ook. Laat je niet voor de gek houden. In sommige varianten zitten bizar veel calorieën. Eén bakje van die hummus staat gelijk aan – schrik niet – maar liefst anderhalve Big Mac.

Euroknaller hummus

Harro Schwencke, oprichter van bewust voedingsmerk Upfront, deed onlangs een onthulling op LinkedIn waar je even van moet slikken. “Hummus bestaat vooral uit kikkererwten en is dus supergezond! Niet dus”, deelde hij op zijn profiel. Hij neemt de euroknaller van de Albert Heijn onder de loep. Op het eerste gezicht was hij positief verrast. ⁣”Bij Upfront zijn we groot fan van hummus en werden we erg enthousiast toen we opeens een euroknaller in de schappen van de supermarktgigant zagen liggen. Helaas was dit enthousiasme van korte duur.”

Schokkende ontdekking

Upfront zet zich onder andere in voor meer transparantie over wat we allemaal eten. Zij duiken in de kleine lettertjes die op de achterkant van producten staan en komen zo tot onverwachtse conclusies. Toen Harro de voedingswaarden van de goedkope hummus eens goed onder de loep nam, deed hij een schokkende ontdekking.

Vet, vetter, vetst

“Toen we op de achterzijde van de verpakking keken, zagen we dat deze variant slechts 37 procent kikkererwten bevat en voornamelijk uit raapolie bestaat.” Het verschil in ingrediënten zorgt ervoor dat de goedkope hummus veel vetter is en bijna vier keer zo veel calorieën bevat als een andere variant van de grote supermarktketen. Waar in de ene hummus slechts 220 calorieën zitten, bevat de budgetversie er 740! Daarbij bevat de ‘raapoliehummus’ 66 gram vet per 200 gram hummus. En dat is bij de gewone versie slechts 8 gram.

Lees ook
Lekker én gezond: met dit recept maak je een healthy spaghetti carbonara

‘Check altijd de voedingswaarden’

De LinkedIn-post van Harro ging viral en mensen reageerden geschokt op het verschil tussen de twee varianten. “Wanneer een product een stuk goedkoper is dan andere varianten, ligt de oorzaak in 99% van de gevallen bij het verschil in voedingswaarden en ingrediënten”, vertelt hij. “Hummus is dus niet per definitie gezond! Kijk in de supermarkt altijd even naar de voedingswaarden en ingrediënten.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nl | Beeld: iStock