Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Huishoudschema

Huishoudschema

Huishoudschema

Ilce, 41: Om het huishouden overzichtelijk te houden zoek ik een makkelijk schema waarop ik kan zien wanneer/wat ik moet schoonmaken.

Coach Mienke
Stapels overhemden om te strijken, de afwasmachine die nog ingeruimd moet worden, een vieze badkamer en de vloer die bezaaid ligt met kattenhaar… er is zoveel te doen! Het huishouden kan veel tijd opslokken, maar waar halen we in hemelsnaam die ruimte vandaan? Slechts weinigen hebben fulltime de gelegenheid om zich aan het huishouden te wijden. Een schema kan je dus zeker van dienst zijn! Je zult je alleen moeten afvragen of een standaard schema jou gaat helpen, want op iedere regel valt wel een uitzondering te bedenken. Maak dus je eigen schema! Op deze manier kan je zélf bepalen welke klussen, hoe vaak en door wie uitgevoerd moeten worden.

Plan
* Hou een periode exact bij waarmee je bezig bent en hoeveel tijd het kost.
* Tracht klussen te combineren: De vuilniscontainer aan de straat zetten met glas naar de glasbak brengen, de hond borstelen combineer je met stofzuigen, je draait een was meteen nadat je het bed verschoond hebt… Maak zo je eigen combinaties.
* Samenwerking is het geheim! Kijk in hoeverre jouw huisgenoten taken kunnen overnemen. Zelfs kinderen kunnen helpen in het huishouden, ook al zijn ze nog maar klein.
* Zodra je een beeld hebt wát je precies in het huishouden wilt doen – en wie wat beste kan uitvoeren – kan je een verdeling maken.
* Wees realistisch in je planning. Verplicht jezelf niet tot onhaalbare doelen.
* Hou vast aan je eigen schema! Als jij hebt besloten dat je elke week op maandag de bedden wilt verschonen… doe dat dan ook.