Hop, naar buiten: 4 redenen waarom tuinieren zo goed voor je is Beeld Pexels
Hop, naar buiten: 4 redenen waarom tuinieren zo goed voor je isBeeld Pexels

Hop, naar buiten: 4 redenen waarom tuinieren zo goed voor je is

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tuinieren super gezond voor je is. Dus ga snel aan de slag in je tuin. Naast dat je tuin er netjes uit ziet, heeft het veel andere voordelen!

1. Tot rust komen

“Ons brein is gevoelig voor patronen”, vertelt psycholoog Irina Poleacov van De Buitenpsychologen. “In ons hoofd zijn we constant bezig met het vereenvoudigen van ingewikkelde patronen. Dit is nodig om de wereld voorspelbaarder te maken.” In de tuin heb je natuurlijk structuren. Die kunnen onze hersenen veel beter verwerken dan een computerscherm of kunstmatig licht. “In de tuin draaien je hersenen even géén overuren,” legt de psycholoog uit.

2. Zelfvertrouwen

Van planten laten groeien krijg je een trots gevoel. “Een mens houdt van nature van alles waar leven in zit. Het is toch prachtig om te zien dat je tuin mooi in bloei staat door jouw inspanning?,” vervolgt Poleacov.

3. Geen stress

De stress die je hebt, verdwijnt als de sneeuw voor de zon. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat je hartslag, bloeddruk en de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol dalen als je in een groene omgeving - zoals je tuin - bent.

4. Loslaten

“Je kunt die grasmat in je tuin bijvoorbeeld maar tot op zekere hoogte helpen met groeien. Verder moet je het overlaten aan de zon, de regen (waar we momenteel genoeg aan hebben) en de kiemkracht van de zaadjes. Hierdoor leer je dat je soms dingen los móét laten. En dat is een goede oefening wanneer je veel druk op jezelf legt.”

Tips van de psycholoog

  • “Voel je je uitgeblust na een drukke werkdag? Probeer geen complete tuinmake-over te realiseren, maar stel haalbare doelen. Daar krijg je energie van. Doe bijvoorbeeld wat kleins in de tuin, ga daarna even in de zon zitten, loop een rondje en duik daarna weer een kwartiertje de tuin in.”
  • “Wil je juist extra energie kwijt doordat je weinig om handen hebt in deze tijd? Knal dan! Spit de boel om, bemest je gazon en veeg dode bladeren weg. Door deze boost maak je adrenaline en gelukshormonen aan. Wedden dat je je daarna lekkerder voelt?”

Bron: Vriendin

Danielle Van HoekPexels

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden