Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hop, naar buiten: 4 redenen waarom tuinieren zo goed voor je is

Hop, naar buiten: 4 redenen waarom tuinieren zo goed voor je is

Hop, naar buiten: 4 redenen waarom tuinieren zo goed voor je is

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tuinieren super gezond voor je is. Dus ga snel aan de slag in je tuin. Het heeft namelijk veel voordelen naast dat je tuin er netjes uit ziet. 

1. Tot rust komen

“Ons brein is gevoelig voor patronen”, verteld psycholoog Irina Poleacov van De Buitenpsychologen uit. “In ons hoofd zijn we constant bezig met het vereenvoudigen van ingewikkelde patronen. Dit is nodig om de wereld voorspelbaarder te maken.” In de tuin heb je natuurlijk structuren. Die kunnen onze hersenen veel beter verwerken dan een computerscherm of kunstmatig licht. “In de tuin draaien je hersenen even géén overuren,” legt de psycholoog uit.

2. Zelfvertrouwen

Van planten laten groeien krijg je een trots gevoel. “Een mens houdt van nature van alles waar leven in zit. Het is toch prachtig om te zien dat je tuin mooi in bloei staat door jouw inspanning?,” verteld Poleacov.

3. Geen stress

De stress die je hebt verdwijnt. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat je hartslag, bloeddruk en de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol dalen als je in een groene omgeving – zoals je tuin – bent.

Lees ook
Dít is de reden dat je je kamerplanten ijsblokjes zou moeten geven

4. Loslaten

“Je kunt die grasmat in je tuin bijvoorbeeld maar tot op zekere hoogte helpen met groeien. Verder moet je het overlaten aan de zon, de regen en de kiemkracht van de zaadjes. Hierdoor leer je dat je soms dingen los móét laten. En dat is een goede oefening wanneer je veel druk op jezelf legt,” legt de psycholoog uit.

Tips van de psycholoog

  •  “Voel je je uitgeblust na een drukke werkdag? Probeer geen complete tuinmake-over te realiseren, maar stel haalbare doelen. Daar krijg je energie van. Doe bijvoorbeeld wat kleins in de tuin, ga daarna even in de zon zitten, loop een rondje en duik daarna weer een kwartiertje de tuin in.”
  • “Wil je juist extra energie kwijt doordat je weinig om handen hebt in deze tijd? Knal dan! Spit de boel om, bemest je gazon en veeg dode bladeren weg. Door deze boost maak je adrenaline en gelukshormonen aan. Wedden dat je je daarna lekkerder voelt?”

Op de hoogte blijven van onze artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Vriendin | Beeld: Pexels