Hooikoorts  Beeld GettyImages
HooikoortsBeeld GettyImages

Hooikoorts trubbels? Dit kun je dan maar beter níet doen

Rode, jeukende ogen en continue niezen: hooikoorts season is harstikke gaande. Wat kun je doen om de klachten te beperken? Wij geven je tips én vertellen je wat je het beste kunt vermijden.

We're here to save you.

Skip de alcohol

Als je hooikoorts hebt, worden je klachten vooral getriggerd wanneer je in contact komt met stoffen waar je allergisch voor bent: allergenen. Als die stoffen op het neus- of luchtwegslijmvlies belanden, ontstaat er een ontstekingsreactie. En dan heb je opeens een knalrode neus en ben je de hele tijd aan het niezen. Irritant!

Professor en KNO-arts Peter Hellings zegt tegen HLN.be dat er maar één ding is waar je op moet letten als je last hebt van hooikoorts en dat is (we’re sorry wine lovers): alcohol. Mensen met luchtwegallergieën krijgen volgens hem simpelweg meer klachten wanneer ze alcohol drinken. Laat je drankje in dit seizoen even staan.

Lekker lebberen voor het slapen:

tips om de nacht door te komen met hooikoorts

No spicy food

We hate to break it to you: je moet ook oppassen met gekruid eten. Als je een allergische reactie hebt, zijn de luchtwegen namelijk gevoeliger door luchtvochtigheid, temperatuurschommelingen én... gekruid eten. Professor en KNO-arts Hellings adviseert mensen met hooikoorts hun neus te spoelen met een zoutoplossing, factoren die luchtwegen prikkelen te vermijden en op te passen voor blootstelling aan allergenen. Hopelijk is het dan ha-ciao in plaats van hatsjie.

Bron: Libelle

Halima TamimiGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden