Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Per vaccin op een rij: zó lang duurt het na je prik(ken) tot je beschermd bent tegen het coronavirus

Per vaccin op een rij: zó lang duurt het na je prik(ken) tot je beschermd bent tegen het coronavirus

Per vaccin op een rij: zó lang duurt het na je prik(ken) tot je beschermd bent tegen het coronavirus

Inmiddels hebben we al meer dan een jaar te maken met het coronavirus en is één ding meer dan zeker: we zijn er met z’n allen behoorlijk klaar mee. Gelukkig is het vaccineren volop aan de gang, waarmee het ‘oude normaal’ hopelijk snel weer terug is. Maar hoelang duurt het eigenlijk tot je beschermd bent tegen COVID-19, wanneer je je prik(ken) hebt gehad? Hebben we het dan over dagen of weken, of duurt het langer tot de inenting werkt?

Vaccinaties coronavirus

Een bezoekje brengen aan een restaurant, zorgeloos op vakantie gaan en ga zo maar door: hóélang duurt het nog voordat het allemaal weer kan? Hoewel het aantal besmettingen helaas nog altijd aan de hoge kant is, moet het einde van het coronatijdperk dankzij de vaccinaties steeds meer in zicht zijn.

Wanneer ben je beschermd?

Hoelang het duurt totdat je beschermd bent tegen het coronavirus als je ingeënt bent, verschilt per vaccinatie. In de meeste gevallen zijn na drie weken de eerste tekenen te zien, zo legt vaccinoloog Anke Huckriede van het UMC Groningen uit aan RTL Nieuws. Die eerste tekenen zijn dan misschien nog niet voldoende, maar na die drie weken zou de mate van bescherming steeds meer toenemen. Daarvoor krijg je ook een vervolgintenting (behalve bij het Janssen-vaccin).

Overzicht

De periode van drie weken die de vaccinoloog aanhaalt, is een gemiddelde. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een handig overzicht opgesteld, dat laat zien hoelang het per vaccinatie duurt totdat je beschermd bent tegen het coronavirus. Omdat natuurlijk is wat je wil weten, zet ook Flair het nog even voor je op een rij:

AstraZeneca

Heb je je eerste én tweede AstraZeneca-vaccin gehad? Dan  ben je na veertien dagen maximaal beschermd tegen COVID-19. De tijd tussen de eerste en tweede prik bedraagt vier tot twaalf weken; de werkzaamheid van het vaccin ligt op zestig procent.

Moderna

Met het Moderna-vaccin ben je vanaf veertien dagen na de tweede prik maximaal beschermd; in dit geval betekent dat 94,1 procent. Tussen beide prikken zit een periode van 28 dagen.

Pfizer/BioNTech

Als je het Pfizer-vaccin toegediend krijgt, ben je iets eerder beschermd tegen het coronavirus. Namelijk na zeven dagen na de tweede prik. Tussen de eerste en tweede prik zitten zo’n drie tot zes weken. De werkzaamheid van Pfizer is 95 procent.

Janssen

In tegenstelling tot de andere vaccins heb je met Janssen maar één prik nodig. Heb je die gehad, dan ben je vanaf veertien dagen erna maximaal beschermd (voor 66 procent).

Lees ook
Lisanne over de coronaregel die we allemaal (ook jij) aan onze laars lappen: ‘Wie ontkent, liegt’

Basisregels

Wat in het geval van alle vaccinaties zo is, is dat het niet helemaal duidelijk is in hoeverre je het coronavirus nog kunt verspreiden als je eenmaal ingeënt bent. Het RIVM adviseert dan ook om je aan de maatregelen te houden. Dat betekent dus onder meer dat anderhalve meter afstand nodig blijft en je met regelmaat je handen goed moet wassen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rijksoverheid (@rijksoverheid.nl)

Bron: Margriet.nl | Beeld: Getty Images, Instagram