Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hoeveel tijd ben je ’s ochtends kwijt als je kinderen hebt?

Hoeveel tijd ben je ’s ochtends kwijt als je kinderen hebt?

Hoeveel tijd ben je ’s ochtends kwijt als je kinderen hebt?

Elke zondag zetten we een populair topic – voor en door moeders – van het VIVA-forum in de schijnwerpers. Deze week: Hoeveel tijd ’s ochtends voor kinderen? Ook meepraten? Deel je mening in het topic of ga naar de pijlers Kinderen of Zwanger.

Tandenpoetsen, ontbijten, douchen: ochtenden zijn druk, vooral als je kinderen hebt. Forummer Schouderklopje doet er gemiddeld drie kwartier over om haar dochter klaar te maken. Ze vraagt zich af hoe lang andere ouders erover doen en of ze nog goede tips hebben om het ochtendritueel te versnellen.

Tekst: Elfi Voorhuis | Beeld: iStock

 • “De oudste heeft langer nodig dan de jongste. De jongste heeft een uur nodig en de oudste heeft net genoeg aan een uur en een kwartier.”
 • “Anderhalf uur hebben we hier. Ik sta altijd een kwartier eerder op zodat ik alvast het ontbijt kan maken, dan gaat het veel sneller.”
 • “Hier een halfuur of drie kwartier, ik gooi gewoon de zweep erover. Bij wijze van spreken dan.”
 • “Wij staan om 7.15 uur op en gaan om 8.30 de deur uit. We doen dus alles rustig aan. Vroeger stonden we een halfuur later op, maar dat was elke keer weer stressen en boos worden. Nu is het heerlijk relaxed.”
 • “Een uur, waarvan ik zo’n vijftig minuten aan het roepen ben dat ze moeten opschieten.”
 • “Ik heb gemerkt dat de stress evenredig is aan de tijd die je neemt. Oftewel, hoe meer tijd je hebt, hoe meer stress. Klinkt gek, maar als kinderen het idee hebben dat er tijd zat is, duurt alles langer. Op het moment suprême blijken er dan nog geen tanden gepoetst te zijn, sokken niet aan te zijn, haren niet gekamd.. Terwijl dit bij minder tijd wel gedaan wordt.”
 • “Ik heb drie kinderen, dus aan stressen doe ik niet. Dan word ik vroegtijdig oud. We doen het lekker rustig aan in de ochtend en nemen de tijd.”
 • “Bij ons is de oudste wel echt een treuzelkont, die continu afgeleid is. Dat is weleens irritant. Als ik zeg dat ze zich moet uitkleden en ik even later terugkom, zit ze nog in haar pyjama te spelen. Kan echt gigantisch lang duren.”
 • “Ik laat mijn kinderen geen tv kijken in de ochtend. Dan zitten ze alleen maar gebiologeerd te kijken en voeren ze niks uit.”
 • “Ik maak mijn dochter wakker om kwart over zeven en een uur later gaat ze de deur uit. Ze is erg langzaam ’s ochtends en ik moet haar vaak aansporen, dus dat uur is nog krap. Soms heeft ze een goede dag en is ze opeens in een halfuur klaar.”
 • “Mijn man heeft een tijdje de ochtendspits één keer per week aangestuurd en steevast was iedereen te laat. Bij een grondige analyse van onze beide methoden bleek dat hij geen tussenpunten gebruikte. Hij werd om zeven uur wakker en richtte zich op vertrek om 8.15 uur. Ging pas ontbijten als iedereen klaar was met aankleden en ging pas om 8.00 uur beginnen met aansporen. Toen hij zich ook op ’tussentijden’ ging richten, ging het stukken beter.”
 • “Ik sta om vijf uur op. Maar dat is gewoon omdat ik zelf in mijn eentje wakker wil worden zonder iedereen om me heen te hebben. Als ik aangekleed ben, maak ik de kinderen om zes uur wakker.”
 • “Mijn kinderen mogen televisie kijken in de ochtend, om ze te motiveren. Als ze snel zijn, hebben ze ongeveer vijftien minuten over om even tv te kijken, als ze treuzelen niet. Dat is het enige wat mijn jongens motiveert om op te schieten.”
 • “De tijd heb je als ouder wellicht in je hoofd, maar voor kinderen is dat minder duidelijk. Ik zet wekkers om aan te geven wanneer we aan de volgende activiteit beginnen. Helpt heel goed!”
 • “Ook al sta ik midden in de nacht op, het blijft stressen. Mijn dochter vindt het geen enkel probleem om te laat te komen.”

Lees ook de andere VIVA Mama Forumdagen:
De peuterpuberteit: zo deal je ermee
Bevallingstaboes: dát hadden ze niet verteld
Goed bevallen: aanraders voor in de ziekenhuistas
Babytips die je zelf had willen krijgen
Na de bevalling, ga ik…
De grappigste opmerkingen over fles- en borstvoeding.
De bizarste kraamcadeaus
Wat hebben de zwangerschapshormonen jou laten doen?
Bevallingsbloopers
Hilarische kinderuitspraken
Lompe opmerkingen in de kraamtijd
Wat vind jij de meest bizarre kindernamen?
Voor welke gebeurtenis schaam jij je diep als moeder?