Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Geniet, maar drink met mate: zóveel calorieën bevat je verfrissende ijskoffie

Geniet, maar drink met mate: zóveel calorieën bevat je verfrissende ijskoffie

Geniet, maar drink met mate: zóveel calorieën bevat je verfrissende ijskoffie

Een hele dag water drinken is wel een beetje saai. En eerlijk is eerlijk, een dosis cafeïne kunnen we ook wel gebruiken in de ochtend en/of middag. We zweren dan ook bij ijskoffie en gieten er dan ook gerust meerdere naar binnen op een warme dag. Maar is dat wel zo verstandig? Want hoeveel calorieën bevat het verkoelende drankje eigenlijk?

IJskoffie calorieën

De basis van ijskoffie is simpelweg koffie en ijsblokjes, dus daarbij hoef je je niet zo’n zorgen te maken over eventuele ongezonde ingrediënten. Helaas zijn er een heleboel variaties op het basisdrankje en daarbij nemen de calorieën al wél gauw behoorlijk toe.

Zoetekauwen

Houd je van zoetigheid, dan ga je waarschijnlijk vaak voor de frappuccino’s en de ijskoffies met melk of room erin. Deze bekertjes kunnen behoorlijk wat vet en suiker bevatten, waardoor zo’n lekkere frappe maar liefst – schrik niet – 320 calorieën en veertien gram vet kan bevatten. En mocht je nou een tussenstop maken bij Starbucks en voor een frappuccino met de gekste smaakjes gaan – zoals chocola, caramel en cookies – dan telt de kleinste variant ook al 320 calorieën en dertien gram vet. Het World Cancer Research Fund liet in de Engelse media weten dat sommige bevroren koffietjes maar liefst 450 (!) calorieën bevatten. Maar gooi nou niet gelijk je net gekochte drankje in de dichtstbijzijnde prullenbak, want de meeste exemplaren liggen rond de 200 calorieën.

Back to basic

Als je richting de 200 calorieën gaat, heb je echt wel een zoet tussendoortje in je hand. Er zijn namelijk zeker ook ‘goede’ ijskoffies te vinden. Wil je echt back to basic gaan en alleen een glas koffie met wat ijsblokjes erin, dan zit je aan nul calorieën. Drink je liever melk in je koffie? Een scheutje healthy amandelmelk erin kost je 34 calorieën. Als je toch liever voor de oude en vertrouwde volle melk gaat, zitten er zo’n 42 calorieën in je ijskoffie.

Lees ook
Is het met deze hitte beter om iets warms te drinken, zoals thee?

Light versie

Tegenwoordig zijn er bij bijna iedere keten die ijskoffie serveert, ook light versies te vinden. Zo kan je gaan voor een iced skinny latte. Dit drankje bevat zeventig calorieën en geen vet. Giet je liever een zoet siroopje in je drankje in plaats van melk, dan bevat je koude koffie maar zestig calorieën.

Zo slecht nog niet

De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je je opgewekter voelt en het verbetert je alertheid, energie én geheugen. Op zich zo slecht nog niet dus. Maar de hoeveelheid koffie in een espresso of in een frappuccino verschilt natuurlijk wel. In het koude exemplaar zit namelijk maar veertig milligram cafeïne en in hete koffie ongeveer zestig milligram. Wat nog wel goed om te weten is dat ijskoffie wel beter voor je hart is dan warme zwarte koffie, omdat er door de toevoeging van melk stoffen zoals magnesium worden toegevoegd. Kortom: enjoy!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

IJskoffie calorieën

Bron: Libelle.nl | Beeld: Giphy