Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hoeveel betaal je de oppas?

Hoeveel betaal je de oppas?

Hoeveel betaal je de oppas?

Van buurmeisje tot familielid of student die wil bijverdienen: oppassers zijn er in alle soorten en maten. Maar hoe bepaal je hoeveel je je oppas betaalt? En moet je daarbij onderscheid maken in leeftijd en dagdeel? We vroegen het de moeders op onze eigen redactie.

VIVA’s Martine (2 kinderen):
“Hoeveel ik mijn oppas betaal, hangt van zijn of haar leeftijd af. Ik neem – of eigenlijk: gok – het minimumloon dat hij in de supermarkt zou krijgen en tel daar een euro bij op. Ik wil namelijk wel dat het aantrekkelijker is om naar mij toe te gaan. Op dit moment hebben we een oppas van 21 jaar die minimaal 5 euro per uur krijgt. ’s Avonds verdient ze meer dan overdag.”

VIVA’s Cora (3 kinderen):
“Wij wonen in Amsterdam en ik hoor om mij heen dat de oppasprijzen hier hoger liggen dan buiten de stad. We hebben twee meiden die bij ons oppassen: een van 22 die we kennen via een oppasbureau en ons buurmeisje van 14. Zij krijgen verschillende bedragen. De oudste heeft veel ervaring en krijgt 10 euro per uur, tenzij de kinderen op bed liggen: dan krijgt ze 8 euro. Het buurmeisje betalen we 3,50 per uur. We hebben ook een meisje gehad waarmee we moesten stoppen omdat ze te duur werd. Zij wilde alleen nog maar oppassen voor 12,50 euro. We maken trouwens pas sinds anderhalf jaar gebruik van oppassers. Voor die tijd deden de tantes het.”

VIVA’s Marjolein (1 kind):
“Wij hebben drie oppassen van 15, 20 en 24 jaar. Hun uurtarief is gebaseerd op hun leeftijd. De jongste krijgt 4,50 à 5 per uur, afhankelijk van het moment. De twee oudere meiden krijgen allebei 6,50 euro. Zij zijn vriendinnen; daarom maken we geen onderscheid. We hebben alleen ’s avonds een oppas nodig, dus verschil in prijzen hebben we niet. We gaan trouwens ook weleens op stap met de buren, die ook een kind hebben. Dan sluiten we een deal met de oppas: voor 150% van het tarief past ze op allebei.”

VIVA’s Loes (1 kind):
“Als wij een oppas nodig hebben, is het ’s middags na schooltijd als mijn man en ik nog aan het werk zijn. We hebben een flexibele oppas, een vrouw van 62 jaar die in de bijstand zit. Het is de oma van onze buurjongen en ze krijgt 5 euro per uur. Mijn zus werkt in de kinderopvang en daar zijn dat soort uurtarieven wel gebruikelijk. In het verleden ging ons kind ook weleens naar de crèche, maar daar lag het tarief rond de 6,30 per uur.”

Richtlijnen volgens het Nibud

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hangt het tarief van een oppas zonder vergunning af van het aantal kinderen, de leeftijd van de oppas, het dagdeel en de werkzaamheden. Je kan kiezen voor een vast bedrag per avond of een bedrag per uur. Voor één kind is een uurtarief tussen de 4 en 6 euro redelijk. Voor twee kinderen wordt vaak een bedrag van 6 tot 8 euro per uur aangehouden. Bij drie of meer kinderen kun je uitgaan van 8 tot 10 euro per uur. Als je kind veel aandacht vraagt, kun je het tarief bovendien naar boven bijstellen.

Voor scholieren is 4 euro per uur veel meer dan voor een 21-jarige. Een bedrag van 2,65 tot 4 euro per uur is voor hen al redelijk. Na middernacht kun je het dubbele tarief afspreken. Als je de oppas ook andere klussen in huis laat doen, geldt een hoger tarief.

Beeld: iStock