Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hoeveel extra water moet je drinken tijdens een hittegolf?

Hoeveel extra water moet je drinken tijdens een hittegolf?

Hoeveel extra water moet je drinken tijdens een hittegolf?

Het is uitzonderlijk lang warm in ons land en dat maakt dorstig. Maar hoeveel water kun je nou het beste extra drinken in deze zomerse tijden?

Tijdens een hittegolf als deze is het volgens experts aan te raden om meer water te drinken dan je gewend bent. Dit komt met name doordat je meer zweet.

Glazen tellen

Ook al heb je geen dorst, drink dan toch dat glas water maar. Gemiddeld moet een volwassene tussen de 1,5 liter en 2 liter water per dag achterover gieten. Tijdens extreem warme dagen is zeker 2 liter aan te raden. Volgens het Voedingscentrum is elk uur een glas water drinken tijdens hitte een goed plan. Houd ook je urine in de gaten. Als je ziet dat hij donker van kleur is, dan drink je te weinig.

Hoeveel glazen dit dan zijn? Ook dat hebben experts voor je uitgezocht. Volgens deskundigen zouden mannen 13 glazen water per dag moeten drinken (ongeveer 3 liter) en vrouwen 9 glaasjes (zo’n 2,2 liter).

Baby’s

Toch geldt dit zeker niet voor iedereen. Baby’s hoeven namelijk geen water, ook niet in een hittegolf. Baby’s die alleen borstvoeding krijgen, hoeven geen extra water uit een fles te krijgen, want zij krijgen genoeg vocht binnen via de moedermelk. Als het buiten warm is, wordt de moedermelk vanzelf wateriger.

Leg je baby eventueel wat vaker aan de borst als je je zorgen maakt dat hij of zij te weinig drinkt. Vanaf een leeftijd van 6 maanden kun je melk afwisselen met water.

Hoe zit het met eten?

En zijn er verder nog voorzorgsmaatregelen nodig qua eten en drinken als het zo warm is, voor kinderen en volwassenen? Eigenlijk niet. Vocht is het belangrijkst. Het is een fabel dat je bijvoorbeeld meer zout nodig hebt op warme dagen.

Richt je lekker op water, thee en koffie: zo hou je je lichaam in balans en compenseer je goed voor het zweten. En doe het vooral rustig aan verder!

Bron: Voedingscentrum | Beeld: iStock