Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hoe vaak moet ik sporten?

Hoe vaak moet ik sporten?

Hoe vaak moet ik sporten?

Onderweg naar Amsterdam probeer ik voor mezelf de dag vast een beetje door te nemen. Dat laatste is altijd een beetje afhankelijk van hoe iemand binnenloopt. Uitgerust en zin in een workout of misschien moe van een drukke week of zelfs gestrest door werk of gezinsperikelen.

Wanneer ik mijn planning in mijn hoofd door loop realiseer ik me dat ik in ieder geval één persoon binnen krijg die ik vooral moet remmen, altijd. Een redelijk jonge vrouw met een duidelijk doel, wat natuurlijk prachtig is. Probleem vind ik dat dat doel belangrijker is dat de reis er naartoe. Ik heb nooit het idee dat ze echt geniet van de waanzinnige prestatie die ze een paar keer per week levert op de sportvloer en ze wil altijd alleen maar harder en meer. Waarschijnlijk zou ze het liefst iedere dag komen trainen, is qua financiën en tijd niet haalbaar en dat vind ik helemaal niet zo erg in dit geval. Ik maak het vaker mee dat mensen een bepaald doel stellen en dan hals over kop iedere dag willen trainen. Het probleem is dan vaak dat dit bijna altijd een tijdelijk dingetje is, groter probleem nog dat het heel vaak zo is dat er daarna weer helemaal niks gebeurd qua trainen.

Heel vaak wordt er aan mij gevraagd hoe vaak er moet worden gesport in de week, het diplomatieke antwoord is dan 2 tot 3 keer is het meest ideale, is ook wel waar trouwens. Nu is het eenmaal zo dat iedereen anders is en ook niet iedereen de mogelijkheid heeft om twee tot drie keer per week te gaan sporten, natuurlijk kan je het altijd plannen als je echt wil maar het moet ook leuk en haalbaar blijven. Ik sprak laatst een klant die twee keer per week bij mij traint, een kindje heeft en full time werkt, voor haar is het zo nu en dan bijna niet te doen om 2 tot 3 sportmomenten te realiseren vertelde ze, snap ik. Ze had er dan ook een beetje verdriet van dat haar kindje naar de oppas moest zodat zij kon gaan sporten, snap ik ook.

Wanneer een week zo druk is waarom dan niet een middag naar het park, in plaats van in de file naar de sportschool, uur trainen, even zitten en nakletsen en dan weer in de file terug, al met al een uurtje of drie kwijt. Drie uren het park in, kindje in de buggy, flink wandelen en buitenlucht opsnuiven was volgens mij qua beweging minstens net zo goed geweest en mentaal gezien veel beter, prima keuze om te maken. Wanneer het dan weer wat rustiger is ga je gewoon weer drie keer naar de sportschool, prima toch. Ik geloof dat het doel in verhouding moet staan tot de inzet, dan kan is het leuk en daardoor goed vol te houden.

Mijn collega traint op dit moment een hele gedreven jongeman die bezig is met topsport en de resultaten die daar bij horen. Natuurlijk is het dan zaak om 4 tot 5 keer per week een nauwgezet trainingsprogramma te volgen, daarbij gezegd dat dit ook wel eens door omstandigheden wordt aangepast want dat doen goede trainers. Maar wanneer je doel is om in shape te blijven zodat je op dagelijkse basis kan functioneren, blij kan zijn met hoe je er uit ziet en ook nog kan genieten van dit alles hoeven we er toch niet zo moeilijk over te doen wanneer de week een keer anders loopt?

Ik denk dat ik het volgende kan stellen, wanneer je iets drastisch wil veranderen dan is het zaak om even flink te gaan trainen, misschien nog wel meer dan 2 á 3 keer per week en heel erg bewust te leven. Wanneer je bent waar je wil zijn en je wil dit onderhouden dan ga lekker 2 á 3 keer per week sporten, let een beetje op wat je eet en voel je vooral niet schuldig of vervelend wanneer het een keertje niet lukt om al die keren te gaan, probeer dan op een andere manier je beweging te pakken. Volgens mij wordt het dan ook een stuk leuker allemaal.

Eenmaal aangekomen in Amsterdam zie ik mijn eerste klant al met gespannen gezicht zitten, ik neem mezelf ter plekke voor om haar vandaag vooral te laten lachen, dat vind ik een mooi doel voor vandaag en belangrijker dan alle andere dingen. Voordat ik de gym in loop stuur ik de moeder die vorige week in tijdnood zat nog even een berichtje waarin ik haar op het hart druk niet te stressen en alleen te komen wanneer ze echt de tijd heeft vandaag.

Staat mij niks meer in de weg om er een mooie dag van te maken, ik heb er weer zin in!!

 

Fitte groet van Margretha.

Margretha van de Laar verzorgt 11 oktober 2015 een supergave, 2 uur durende, dansworkout in de Heineken Music Hall. Hierbij wordt ze begeleid door een waanzinnige live band, een toffe DJ en 12 top dansers. Dit is dé Workout Challenge van 2015. Kijk voor meer informatie en kaarten op www.workoutchallenge.nl