Hoe lang ben je besmettelijk als je ondanks volledige vaccinatie corona krijgt? Beeld Getty Images
Hoe lang ben je besmettelijk als je ondanks volledige vaccinatie corona krijgt?Beeld Getty Images

Hoe lang ben je besmettelijk als je ondanks volledige vaccinatie corona krijgt?

Vaccins hebben intussen wel bewezen dat ze werken. Dat betekent níet dat je niet alsnog corona kunt krijgen als je volledig gevaccineerd bent. Je wordt dan waarschijnlijk wel een stuk minder lang en ernstig ziek. Alleen: hoe lang ben je nog besmettelijk als je gevaccineerd bent en positief test?

Beschikbare data

De waarheid is dat onderzoekers op dit moment nog veel research en data nodig hebben omtrent corona krijgen als je gevaccineerd bent, inclusief hoe lang je besmettelijk blijft. Op basis van de data die er nu is, zijn wetenschappers het er wel over eens dat het in ieder geval een stuk minder lang is dan wanneer je niet bent gevaccineerd.

Minder lang ziek

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gevaccineerden die corona krijgen een stuk minder lang ziek zijn dan ongevaccineerden. Er is bewijs dat die groep het virus binnen vijf à zes dagen opruimt. Bij ongevaccineerde mensen duurt tot gemiddeld zeven tot tien wel dagen. Een vaccin leert het immuunsysteem om te gaan met covid. Daardoor krijgt het lichaam een voorsprong in het aanvallen en opruimen van het virus.

Qua hoe lang gevaccineerden besmettelijk zijn, is echter meer onderzoek nodig. Om daar harde uitspraken over te doen is gedegen contactonderzoek nodig, en daar is nu nog niet genoeg van. Met contactonderzoek valt te achterhalen of en hoeveel mensen gevaccineerden besmetten.

Minder lang besmettelijk

Uit een studie uit Singapore blijkt dat gevaccineerden en ongevaccineerden aan het begin van de besmetting min of meer dezelfde hoeveelheid virus meedragen. De onderzoekers zagen ook dat die hoeveelheid drastisch sneller daalde onder gevaccineerden mensen in vergelijking met ongevaccineerden. Rond de zesde dag was de hoeveelheid onder gevaccineerden zo laag dat ze waarschijnlijk niet meer erg besmettelijk zijn voor anderen. Onder ongevaccineerden is dat op dag tien. Een onderzoek van Harvard wijst hetzelfde uit: zij zien dat gevaccineerden na 5,5 dag het virus opruimen versus na 7,5 dag voor ongevaccineerden. Omdat gevaccineerden het virus sneller opruimen wanneer het in de bovenste luchtwegen zit, zijn ze minder lang besmettelijk.

Nederlands onderzoek wijst zelfs uit dat het virus in de neuzen van gevaccineerden minder besmettelijk is. Toch werd in 68% van de gevaccineerde deelnemers besmettelijk virus gevonden (tegenover 85% onder ongevaccineerden).

Binnen blijven

Uit hetzelfde onderzoek uit Singapore blijkt dat gevaccineerden vaker besmet raken zonder symptomen te ontwikkelen. Ook dat is een reden waarom gevaccineerden minder besmettelijk zijn. Als je minder hoest, heb je ook minder risico dat je het virus verspreid.

Als je ondanks volledige vaccinatie toch besmet raakt, is het dus belangrijk dat je binnenblijft. Je kunt alsnog het virus overdragen. Hoe lang je besmettelijk bent, hangt ook van je immuunsysteem en de ernst van je symptomen. Tot er meer cijfers bekend zijn, is het dus raadzaam om in ieder geval zeven dag binnen te blijven en pas weer naar buiten te gaan als je langer dan 24 uur klachtenvrij bent.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen

en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Huffington Post | Beeld: Getty

Susan DalstraGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden