Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hoe kan ik het beste reageren op dominant gedrag?

Hoe kan ik het beste reageren op dominant gedrag?

Hoe kan ik het beste reageren op dominant gedrag?

Annemarie, 33: Hoe kun je het beste omgaan met dominant gedrag van lastige mensen/ collega’s etc?

Niet onderdanig want dat roept alleen maar meer dominantie op en net zo dominant ruzie? Hoe kan ik het beste op dominant gedrag reageren?

Coach Patricia
Om het beste te zijn opgewassen tegen dominant gedrag van mensen c.q. collega’s is de beste oplossing om het goede tegenwicht te zoeken aan dit dominante gedrag. Je niet meer overdonderd voelen, doordat andere mensen altijd het woordje klaar hebben en jij niet. Als je voor jezelf genoeg power ontwikkelt om woorden krachtig te laten overkomen, voelen dominante mensen dat ze geen vat meer op je hebben. De dominante persoon denkt vaak alle wijsheid in pacht te hebben, ze doen het niet met opzet, ze zijn zo opgegroeid en nooit gecorrigeerd.

Een dominante volwassene was vaak al een dominant kind, soms met een zacht aardige moeder die deze eigenschap in haar kind juist aanmoedigde. Zij liet zich vroeg als kind domineren en vond hier nooit een antwoord op. Nu hoopt ze dat haar kind het anders zal ervaren. Het kan ook zijn dat dominante personen in hun jeugd ondergeschikt waren aan dominante ouders en dat ze dit gedrag kopiëren als ze ouder zijn. Een andere mogelijkheid is dat ze vroeger veel geplaagd zijn op school of op straat en dominant gedrag als overleving zien.

Coaching
Door assertiviteit, open en eerlijk te leren communiceren, zal je meer zelfverzekerder worden en hierdoor jezelf beter opgewassen voelen tegen dominante personen. Dit valt heel goed aan te leren. Onze beperkende gedachten en overtuigingen blijken vaak niet te kloppen, door dit alles te onderzoeken en dichterbij jezelf te leren komen, ontdek je nieuwe vaardigheden waar je versteld van zal staan. Er zal een nieuwe wereld voor je opengaan. Er
zijn natuurlijk altijd tips die je kunt opvolgen, maar het beste resultaat zal je behalen door een coach in te schakelen.

Tips
– Schiet niet direct in de verdediging. Een opmerking hoeft niet direct een aanval op jou als persoon te zijn, het kan ook opbouwend zijn of gewoon een opmerking, misschien heeft de persoon zelf ook een vervelende dag achter de rug en ben jij net de persoon op wie dit afgereageerd wordt;

– Confronteer mensen met een dominante opmerking of gedrag, zeg direct dat het je pijn doet hoe ze op je reageren of dat het je raakt. Vaak hebben ze het zelf niet door hoe ze zich gedragen;

– Probeer te stoppen met zelfkritiek; totaal niet nodig, iedereen is uniek op zijn/haar eigen manier;

– Ga op ontdekkingstocht naar jezelf, leer waar jij vrolijk van wordt, wat je leuk vindt om te doen en met wie je graag bent en jezelf kan zijn;

– Ontwikkel jezelf, weet wat je kunt en wat je wilt. Je zult zelfverzekerder door het leven gaan;

– Te allen tijde respecteer jezelf! Ieder mens maakt fouten en hier leer en groei je alleen maar van, accepteer en ga door!

Plan
Het is belangrijk je zelf het volgende aan te leren: initiatief te nemen, je zelf onvoorwaardelijk accepteren en waarderen, te begrijpen dat je belangrijk bent in het leven van anderen. Het loslaten van zelfkritiek en perfectionisme, meer vertrouwen op je intuïtie, positieve controle over je leven krijgen en vooral trots zijn op jezelf!