Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Hoe een kindje al in de baarmoeder over- of ondervoed kan raken

Hoe een kindje al in de baarmoeder over- of ondervoed kan raken

Hoe een kindje al in de baarmoeder over- of ondervoed kan raken

De donkere dagen, je weet wat men erover zegt. Ook de cijfers van het CBS liegen er niet om: de meeste stellen met een kinderwens verwekken hun eerste baby in deze periode. Doe jij hard je best om zwanger te worden, of is het zelfs al raak? Dan is het verstandig om alvast op je voeding te letten.

Een baby kan in de baarmoeder kan al over- of ondervoed raken, zo vertelt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell in het AD. Daarom is het wel zo handig om je bewust te zijn van wat je eet. Krijg je te weinig belangrijke voedingsstoffen – denk aan ijzer, omega 3 en omega 6 – binnen, dan kunnen de organen van de baby zich niet optimaal ontwikkelen. En dat kan op z’n beurt weer leiden tot diabetes of hart- en vaatziekten.

Dat betekent niet dat je altijd maar moet toegeven aan je cravings. Als jij overgewicht, een hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes hebt, kan je kindje ook last krijgen van obesitas, suikerziekte of hart- en vaatziekten. Ben je zelf te zwaar, dan is de kans op zwangerschapsdiabetes maar liefst drie keer zo groot. Onder andere door de insuline kan de baby extreem groot en zwaar worden, wat tijdens de bevalling weer problemen op kan leveren.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.
Bron AD | Beeld Shutterstock

[RECENT_POSTS]