lichaamsbeharing Beeld Getty Images
lichaamsbeharingBeeld Getty Images

PREMIUM

Hoe denkt de gemiddelde Nederlandse vrouw over lichaamsbeharing?

Mooier, hygiënischer of omdat ‘het zo hoort’… waarom verwijder jij het haar op je lichaam? We legden een expert een aantal uitspraken voor.

Haarloos vel

Naast een rimpelloze huid lijkt een haarloos vel iets waaraan vrouwen krampachtig vasthouden. Toch gaan er al een paar jaar kritische stemmen op die pleiten voor verandering. Het Amerikaanse scheermerk Billie ging drie jaar geleden viraal met het baanbrekende reclamefilmpje Project body hair, waarin vrouwen te zien zijn zoals ze écht zijn: mét lichaamshaar dus. ‘Shaving is a choice, not an expectation’ luidt het credo van het scheermerk.

In hun campagne ‘Red, white, and you do you’ kaartte Billie een nog groter taboe aan: de beharing down under, met vrouwen bij wie het schaamhaar vrolijk uit hun bikinibroekje piept in de hoofdrol. Daarna legden ze het allergrootste taboe op tafel – gezichtsbeharing – en riepen ze vrouwen op die massaal te laten staan. Ook online laait de discussie over lichaamshaar regelmatig opnieuw op. Denk aan initiatieven als Februhairy: een campagne om het geweld tegen vrouwen tegen te gaan en het stereotiepe haarvrije vrouwenbeeld te bevragen.

Onbehaard schoonheidsideaal

Ook lijken steeds meer celebrities de norm van ‘zo haarvrij mogelijk’ meer dan beu te zijn. Paris Jackson, Miley Cyrus en actrice Emily Ratajkowski liggen niet wakker van een haartje meer of minder en kunnen gerust voorvechters van de ‘free hair movement’ genoemd worden. Ook grote merken als Nike, Adidas en & Other Stories dragen hun steentje bij als het gaat om het doorbreken van het opgelegde, onbehaarde schoonheidsideaal.

Modellen met zichtbare lichaamsbeharing zijn allang geen uitzondering meer in reclamecampagnes. Maar hoe denkt de gemiddelde Nederlandse vrouw over lichaamsbeharing? En hebben de haren op ons lijf een functie? We legden een expert een aantal uitspraken voor.

Dr. Ingrid van Riet, dermatoloog bij Carpe Clinic

Lichaamshaar is overbodig - WAAR

“Lichaamsbeharing had ooit vooral een beschermende functie. In de oertijd deed die dienst als een soort vacht die de gevoelige zones zoals de genitale streek bescherming bood. Vandaag beschermt kleding ons lichaam tegen kou, zonlicht en andere schadelijke invloeden van buitenaf. De beschermende functie van lichaamshaar is dus grotendeels weggevallen.”

Lichaamsgeur zorgt voor zweetlucht - WAAR

“Haren houden zweet en ander lichaamsvocht vast. Zweet is van oorsprong geurloos, maar door contact met de bacteriën die van nature op je huid aanwezig zijn, neemt de bacteriegroei toe en ontstaat zweetlucht. Hoe meer beharing, hoe meer het vocht in de haren blijft kleven en hoe sterker de bacteriegroei en dus ook de zweetgeur. Bij gladde oksels worden zweetdruppels door je kleding geabsorbeerd. Ook kleding komt in aanraking met de bacteriën op je huid en kan daardoor na verloop van tijd minder fris gaan ruiken.”

Steeds meer vrouwen laten hun haar staan - NIET WAAR

“Die trend merken we in onze praktijk niet. De meeste mensen willen nog steeds zo haarloos mogelijk zijn. Mannen willen vooral een gladde borst en rug, vrouwen haarvrije oksels en benen. Ook in de genitale streek en op het gelaat wordt heel wat geschoren, gewaxt en gelaserd.”

Brunettes hebben meer lichaamsbeharing - NIET ALTIJD WAAR

“Donkere haartypes hebben doorgaans meer lichaamshaar, maar blondines kunnen ook sterk behaard zijn. Wel is het zo dat wie een sterke armbeharing heeft, doorgaans ook meer haargroei heeft op de benen. De hoeveelheid lichaamshaar kent een belangrijke genetische oorzaak. En ook de hormonale huishouding speelt een rol. Denk bijvoorbeeld aan aandoeningen als PCOS (waarbij je minder of geen eisprongen hebt, red.), die voor overbeharing kunnen zorgen.”

Hoe ouder, hoe meer gezichtsbeharing - SOMS WAAR

“De menopauze brengt heel wat hormonale veranderingen en schommelingen met zich mee. Dat kan voor een verandering in de haargroei zorgen. Vrouwen ontdekken dan haartjes op plaatsen waar vroeger geen haar te bespeuren viel: op de kin of wangen bijvoorbeeld. De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere. Vrouwen die zich er erg aan storen, kunnen we in samenspraak met de gynaecoloog helpen met een hormonale behandeling. Een hormonaal onevenwicht kan ook op jongere leeftijd voorkomen of aangepakt worden.”

Vrouwen zijn baas over hun eigen haar - ABSOLUUT WAAR

“Vrouwen moeten vooral hun persoonlijke voorkeur volgen. In de praktijk merken we dat de meeste vrouwen zich mooier en frisser voelen met een gladde huid. Ingegroeide haartjes en ontstekingen zijn ook een belangrijke reden waarom vrouwen kiezen voor een permanent onthaarde huid. We motiveren vrouwen om vooral te doen waar ze zich goed bij voelen. Helaas heb ik meegemaakt dat een man duidelijk aangaf hoe hij het graag zag. Er zullen helaas altijd vrouwen zijn die niet alleen naar hun eigen wensen kijken.”

Vrouwen willen ‘t liefst een gladde bikinizone - NIET WAAR

“Twintig jaar geleden was de vraag naar een gladde bikinizone vrij beperkt. Definitieve ontharing was veel duurder en pijnlijker dan tegenwoordig. Met het kleiner worden van de bikini’s is de vraag naar een uitgebreide bikinibehandeling sterk gestegen. Toch is een haarloze onderkant eerder uitzondering dan regel. De meeste vrouwen laten het liefst een driehoekje of bredere streep haar staan.”

De rest van het scheerdossier lees je in Flair 51-52. Je bestelt hem hier.

Lynn Guillaume en Sophie VereyckenGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden