Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Nachtplasser? Hierom moet je ’s nachts vaak plassen

Nachtplasser? Hierom moet je ’s nachts vaak plassen

Nachtplasser? Hierom moet je ’s nachts vaak plassen

Weinig dingen zijn zo irritant als ’s nachts moeten plassen. Lig je nét lekker, moet je er weer uit. Heb je het idee dat je tegenwoordig vaker  je bed uit moet om het kleine kamertje te bezoeken dan vroeger? Kan kloppen. 

Je plas op kunnen houden, heeft namelijk te maken met het hormoon vasopressine. ’s Nachts maakt je lichaam meer van dit hormoon aan, zodat je niet in je bed plast en ook niet steeds hoeft op te staan om te gaan plassen. Maar hoe ouder je wordt, hoe minder je van dat hormoon in je lijf hebt. En dat betekent dus dat gebreken echt met de jaren komen: ’s nachts vaker je mandje uit om te plassen.

Zout = bed out

Overigens hoeft het niet met je leeftijd te maken te hebben. Het kan ook liggen aan de hoeveelheid zout die je gedurende de dag eet, zo onderzochten Japanse wetenschappers. En waar veel mensen denken dat zout er juist voor zorgt dat je vocht vasthoudt, kwamen zij erachter dat als je te veel zout eet, je vaker naar het toilet moet ’s nachts.

Het Japanse onderzoeksteam volgde een groep van 321 mensen voor drie maanden. Van die groep moesten 223 deelnemers hun zoutinname verminderen met 25 procent. Wat bleek? De nachtelijke toiletbezoekjes gingen naar beneden: van 2.3 naar 1.4. De rest ging van 9.9 gram zout naar 11 op een dag en moesten vaker plassen: van 2.3 naar 2.7 keer per nacht.

Polyur watte?

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks niet meer dan zes gram zout binnen te krijgen. Voor kinderen is dat nog veel lager. Te veel zout kan leiden tot een toename van de hoeveelheid urine en dat kan de aandoening polyurie (veelvuldige plassen) veroorzaken. Daarnaast zorgt te veel zout ervoor dat je meer dorst hebt, waardoor je meer drinkt en dat verergert het probleem.

Kortom: ’s nachts minder vaak je bed uit om te plassen? Eet minder zout. Die leeftijd, daar kun je niet zoveel aan doen.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: dailytimes | Beeld: Getty Images