Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Het verleden achtervolgt me

Het verleden achtervolgt me

Het verleden achtervolgt me

Verona, 27: Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn verleden mij niet belemmerd in het uiten van mijn gevoel tegenover de liefde van mijn leven? Ik denk te veel na omdat ik bang ben hem kwijt te raken waardoor ik meer pieker en minder gevoel uit.

Coach Sandra
Gebeurtenissen uit het verleden zijn van grote invloed op ons leven en hoe we ons vormen, maar gelukkig worden we niet alleen daardoor gedefinieerd. Ik vind het knap van je dat je eigenlijk zelf al voor een deel je eigen antwoord geeft. Je zit teveel in je hoofd waardoor je gaat piekeren en minder gevoel uit. Hierdoor loop je juist risico hem kwijt te raken. De bekende ‘self fullfilling prophecy’ is een feit.

Coaching
De gebeurtenissen in het verleden waren gekoppeld aan een bepaalde relatie, aan een bepaalde vriend. Ik zou me kunnen voorstellen dat je gekwetst bent op momenten dat je gevoelens uitte. Daardoor zou je nu bang kunnen zijn je open te stellen voor je nieuwe relatie.

Als je denkt aan die gebeurtenissen, wat raakt je dan het meest? Welke gevoelens had je toen? En hoe werd er op gereageerd wanneer je aangaf wat je voelde? Bedenk je vervolgens dat die ervaringen en gevoelens horen bij de oude relatie, bij het verleden. Je zit nu in een andere relatie. Je hebt grotendeels zelf de regie over jouw eigen leven. Jij bepaalt hoever je iets of iemand laat komen.

Let er eens op wat er met je gebeurt als je merkt dat die ervaringen uit het verleden de kop op steken. Wat voel je lijfelijk? Belemmeringen zijn vaak bepaalde overtuigingen. Als jij bepaalde gevoelens of gedachten krijgt over het uiten van je gevoel, dan zit daar een belemmerende overtuiging achter. Bijvoorbeeld: als ik mijn gevoel uit dan word ik gekwetst, altijd. Vanuit die overtuiging handel jij door je gevoel niet te uiten. Dat proces kan je zelf terugbuigen naar iets wat acceptabeler is.

Stel jezelf de vraag: word ik echt altijd gekwetst als ik mijn gevoelens uit? Altijd, door iedereen? Als het antwoord ‘nee’ is klopt je overtuiging niet. Dus kun je het leren loslaten! Uiteraard kost zo’n proces wel even tijd, maar het kan wel! En zo kun je juist gaan handelen zodat niet je ergste zorg waarheid wordt.

TipAls tip wil ik je meegegeven de vragen die ik je heb gesteld, uit te schrijven. Ga de antwoorden in een verhaal opschrijven. Dat schept een hoop duidelijkheid en helderheid. Dat het op schrift staat maakt het vaak concreter en problemen die concreet zijn kan je makkelijker aanpakken.