Pouring Kefir into glass, a healthy fermented dairy superfood drink, rich in natural probiotics Lacto and Bifido Bacterium (Pouring Kefir into glass, a healthy fermented dairy superfood drink, rich in natural probiotics Lacto and Bifido Bacterium, ASC Beeld Getty Images/EyeEm
Pouring Kefir into glass, a healthy fermented dairy superfood drink, rich in natural probiotics Lacto and Bifido Bacterium (Pouring Kefir into glass, a healthy fermented dairy superfood drink, rich in natural probiotics Lacto and Bifido Bacterium, ASCBeeld Getty Images/EyeEm

Helpt het eten en drinken van gefermenteerde voedingsmiddelen tegen een onzuivere huid?

Je zou het misschien niet denken, maar gefermenteerde voedingsmiddelen die levende bacteriën bevatten zijn onwijs populair. Er zouden namelijk veel gezondheidsvoordelen aan vastzitten. Ze zouden goed moeten zijn voor een onzuivere huid. Echter was dit nog nooit bewezen tot nu. Wij leggen je uit hoe dit zit.

Wat is fermenteren?

Laten we het eerst nog even kort hebben over wat fermenteren nou ook alweer eigenlijk precies is. Makkelijk uitgelegd zorgen bacteriën, schimmels en gisten er tijdens fermentatie voor dat er bepaalde stoffen in een product veranderen. Hierdoor kan de zuurgraad, smaak, geur of het uiterlijk van het product veranderen.

Levende micro-organismen

Een deel van deze door bacteriën omgezette stoffen zijn probiotisch. Dat houdt in dat die stoffen levende micro-organismen bevatten. Dat klinkt misschien wat vreemd, maar hierdoor hebben deze voedingsmiddelen wel veel gezondheidsvoordelen. En dan vooral op het gebied van je darmflora. Gefermenteerde voeding kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je spijsvertering reguleert of kalmeert.

Effect op de huid

Bij gefermenteerde voedingsmiddelen moet je vooral denken aan zuurkool, kimchi en het drankje kefir. Onderzoeksarts Jetske Ultee is gespecialiseerd in cosmetische dermatologie en was benieuwd naar het effect van gefermenteerde voedingsmiddelen op de huid.

Onderzoek naar Kefir

Tijdens haar zoektocht naar het antwoord op deze vraag stuitte Ultee op een onderzoek van Braziliaanse, Portugese en Spaanse artsen. “Ze bestudeerden het effect van een zelfgemaakte waterkefir (ook een gefermenteerd en dus probiotisch voedingsmiddel) bij eczeem. Aan het onderzoek deden negentien mensen mét en 33 mensen zonder deze huidproblemen mee”, legt Ultee uit aan het AD.

Lees ook Gebrek aan lichamelijk contact? Met déze 7 tips ga jij huidhonger te lijf

Verbeterde huidbarrière

Deze studie bestond uit vier groepen waarbij de deelnemers uit twee groepen met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir moesten drinken. De andere twee groepen met en zonder eczeem kregen geen waterkefir. Beide groepen die wél waterkefir dronken, hadden na afloop van het onderzoek een veel betere huidbarrière, vertelt Ultee. “En dit is vooral bij eczeem heel belangrijk. Nog mooier is dat ook de ernst van de eczeemklachten afnam en dat de hydratatie van de huid verbeterde.”

Rustig opbouwen

Dat is voor veel mensen met een moeilijke huid heel goed nieuws. Wil je ook proberen je huid te gaan verbeteren met gefermenteerde voedingsmiddelen? Dan heeft Jetske nog een tip: “Het is echt een levend product”, zegt ze. “Zeker in het begin is het daarom belangrijk het gebruik rustig op te bouwen.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: GettyImages

Céline SussotGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden