Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Eten > Help, wat serveer ik bij bier?

Help, wat serveer ik bij bier?

Help, wat serveer ik bij bier?

Op een verjaardag blijkt soms pijnlijk dat men niet weet welke versnapering goed past bij bier. Die bitterbal is heel simpel maar dan?

Borrelhapjes zoals olijven of heel wat van die tegenwoordig vaak geserveerde smaakjes chips passen echt niet bij de meeste bieren. Het overheerst de smaak en je proeft niets meer van wat je drinkt. Maar wat dan wel. Je kunt ook kijken naar wat er bij een goed glas wijn wordt geserveerd. Inderdaad kaas. Bier en kaas is een aloude combinatie, echter niet zo makkelijk te combineren als het lijkt. De meeste kazen worden namelijk met één slok bier weggespoeld zodat de smaak van de kaas niet opgemerkt kan worden.

Kaas in de afprijsbak
Tegenwoordig vind je in het kaaschap in de supermarkt een groot aanbod aan kazen. Zachte en oude kazen, kruidenkaas, schimmelkazen en zelfs abdijkazen. Door ze goed te combineren met de juiste bieren kunnen er serieus smaaksensaties ontstaan. Helaas liggen heel wat kazen waaronder de abdijkaas negen van de tien keer in de afprijsbak. Daar gaan we dan maar eens handig gebruik van maken!

Goede combinaties
Het uitgangspunt moet altijd zijn dat kaas aanvullend is op de smaak van het bier en de biersmaak versterkt. Kies dus niet bij een bier met een complexe smaak ook een complexe kaas. Om de kaas goed te proeven is een wat rustiger bier zoals een pils dan een betere optie. Het tegenovergestelde werkt hetzelfde. Een zachte, neutrale kaas proef je absoluut niet bij pils. De smaak van de kaas is direct weggespoeld. Enkele voorbeelden van mooie combinaties:
1. Pils en witbieren zijn goed te combineren met halfzachte, harde en pittige kazen. Daarmee proef je de kaas goed en zorgt deze voor een wat spannendere versterkende smaak in het bier.
2. Verse kaas of kruidenkaas zijn het beste te combineren met de zure en geuzebieren.
3. Zachte abdijkazen, die vaak in de afprijsbak liggen, passen goed bij de ronde, zachte abdij- en trappistenbieren.
4. Schimmelkazen en blauwe kazen zijn uiteraard erg uitgesproken van smaak. Door deze te combineren met zoetige en lichtzure bieren komt de smaak van de kaas en het bier goed tot zijn recht.

Er zijn talloze variaties te vinden en het blijft ook een uitdaging om zelf te kijken wat lekker bij elkaar smaakt. Vind je dit allemaal te ingewikkeld dan is een schaaltje met zoutjes ook goed. Om safe te zitten kan je die smaakchips en olijven beter achterwege laten.

En wil je echt aan de slag gaan om het perfecte hapje te serveren bij bier? Dan is het onlangs verschenen boekje Biertapas handig om in huis te halen.
CC foto: lohlih