Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Help! Ik heb de griep!

Help! Ik heb de griep!

Help! Ik heb de griep!

De kranten staan er bol van en we kennen allemaal wel iemand die eraan lijdt: de Mexicaanse griep.

Hoe gemakkelijk we het woord ook in de mond nemen, veel mensen weten nog steeds niet precies wat het inhoud en wat we eraan kunnen doen.

De Mexicaanse griep
De officiële naam is Nieuwe Influenza A, maar doordat het griepvirus zich voor het eerst voordeed in Mexico, noemen we het in de volksmond de Mexicaanse griep. Door de hoge besmettelijkheid is het in korte tijd van een griepvirus uitgegroeid tot een pandemie. Het virus wordt namelijk overgedragen door praten, hoesten of niezen. Het openbaar vervoer, scholen en kinderdagverblijven zijn vaak broedplaatsen voor het griepvirus, omdat er veel mensen dicht op elkaar zitten en er vaak een slechte ventilatie is.

Symptomen

Wanneer een collega zegt dat ze zich niet zo lekker voelt dan wordt er vaak gegrapt: “ O, je hebt toch niet de Mexicaanse griep?”. Niet zo raar, want de griep en de Mexicaanse griep lijken qua symptomen erg op elkaar. Zo staan hoge koorts (minimaal 38,5 graden), luchtwegklachten, spierpijn en hoofdpijn op de symptomenlijst. Het hoesten kan lang aanhouden en je voelt je vaak wekenlang slap en lusteloos.

Maar hoe weet je nu of je de Mexicaanse griep hebt en niet een “gewoon” griepje? De enige manier om daar achter te komen is je huisarts opbellen. Ga er niet zelf heen, want je wilt natuurlijk niet de andere patiënten besmetten. Ook wanneer je griepklachten hebt en je bent net terug uit een land waar de griep heerst, is het verstandig om telefonisch contact op te nemen met je huisarts.Genezing
Rust houden is meestal voldoende om er weer bovenop te komen. Als je toch wat verlichting zoekt, kijk dan eens op de site www.bij-griep.nl Daar vind je informatie en tips over het aanpakken van griepklachten.

Maatregelen
Voorkomen is beter dan genezen. Met de volgende tips blijf jij griepvrij:

– Houd je hand voor je mond als je moet hoesten of niezen
– Was regelmatig je handen met water en zeep
– Gebruik antibacteriële handgel
– Raak zo min mogelijk je mond, neus en ogen aan
– Gebruik papieren zakdoeken en gooi deze meteen weg na gebruik
– Hoest en nies in de elleboog
– Ventileer woon- en slaapruimten
– Blijf thuis als je ziek bent.