Endometriose  Beeld GettyImages
EndometrioseBeeld GettyImages

Héle heftige menstruatieklachten? Zó kun je endometriose sneller herkennen

What?! Naar schatting heeft 1 op de 10 vrouwen last van endometriose. Ugh, poor women. Laat het ook even inzinken dat velen deze diagnose pas na een paar jaar krijgen, imagine. Wij vertellen je hoe je dit kunt voorkomen en endometriose sneller kunt herkennen!

Wat is endometriose eigenlijk?

Aan de binnenkant van je baarmoeder bevindt zich een laagje slijmvlies, dit wordt ook wel endometrium genoemd. Bij endometriose bevindt zulk vergelijkbaar slijmvlies zich ook buiten de baarmoeder.

Dit slijmvlies kan terechtkomen in of op je eierstokken, maar ook tussen je baarmoeder en je blaas, je baarmoeder en je endeldarm, in je buikholte, in je darmwand, op de ophangbanden van je baarmoeder of diep in de baarmoederwand zelf.

Dit slijmvlies bouwt zich, net als in je baarmoeder, elke maand op en breekt het vervolgens ook weer af. Die afbraak zorgt ervoor dat je gaat bloeden. Dat bloed kan alleen nergens heen, waardoor het zich vastkleeft en het ontstekingen veroorzaakt. In je eierstokken kan dit zorgen voor een ophoping van oud bloed, wat zelfs kan leiden tot onvruchtbaarheid.

Welke klachten ervaar je?

Die verklevingen en ontstekingen kunnen heel veel pijn veroorzaken, vooral tijdens je menstruatie. Vaak krijgen vrouwen tussen de 20 en de 55 jaar last van endometriose, hoewel niet elke vrouw hier klachten door ervaart. Net zoals bij een gewone menstruatie, kan het ook zijn dat de klachten de ene keer erger zijn dan de andere keer.

Vermoed je dat je endometriose hebt, dan is het goed om alert te zijn op een aantal klachten en verschijnselen die erop kunnen wijzen. Dit zijn geen gewone menstruatieklachten. Zo kun je last hebben van kramp en pijn bij het poepen, pijn tijdens het vrijen, een branderig gevoel bij het plassen, diarree, verstopping, schouderpijn, vermoeidheid en zelfs niet zwanger kunnen worden.

Deze klachten zorgen voor chronische pijn en vormen vaak niet alleen een fysieke maar ook een mentale belemmering.

Een lang proces, hoe komt dat?

Onderzoek wijst dat endometriose sneller herkend zou kunnen worden door middel van de juiste communicatie. Vaak zien we dat door miscommunicaties tussen de patiënt en de huisarts klachten verkeerd worden begrepen, wat kan zorgen voor verkeerde behandelingen en een lang diagnoseproces.

Vrouwen die leidden aan endometriose zouden hun klachten tegen de huisarts niet altijd omschrijven als pijn, of er worden metaforen gebruikt. Iets dat veel vrouwen bijvoorbeeld zeiden was dat hun pijn voelde als messteken, waarop de huisarts dacht aan zenuwpijn of een infectie.

Buiten de verkeerde omschrijvingen van hun klachten, lieten vrouwen weten zich niet gehoord, ontmoedigd, opgejaagd en soms zelfs geïntimideerd te voelen.

Hoe jij sneller een diagnose krijgt

De communicatie moet dus beter, dat ten eerste. Daarbij zouden huisartsen hun kennis over pijnmetaforen kunnen uitbreiden. Maar het is net zo belangrijk dat vrouwen hun pijnervaring zo goed mogelijk omschrijven, om tot een snellere juiste diagnose te kunnen komen. Toch blijft endometriosepijn slecht herkenbaar, waardoor het lastig is vast te stellen.

Des te belangrijker dat je jezelf goed in de gaten houdt en onthoudt dat je klachten niet elk moment even heftig hoeven te zijn. Dat maakt het natuurlijk niet minder vervelend als je ze wel hebt. Een tip: probeer eens een dagboek bij te houden, waarin je noteert wat voor klachten je op welk moment ervaart. Gouden tip: keep eating chocolate, girl.

Bron: Margriet

Mirte TimmersGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden