Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Health > Hardlopen in de zomer

Hardlopen in de zomer

Hardlopen in de zomer

Het is zomer. Hét moment om je sportschoenen af te stoffen en naar buiten te gaan om een rondje te hardlopen. Zo werk je niet alleen aan een strakker en bikiniklaar lijf, uit onderzoek blijkt ook dat hardlopen  ontspannend werkt. Door te rennen maakt je lichaam endorfine aan, een ‘geluksstofje’ dat je een euforisch gevoel geeft waardoor je beter tegen stress kunt.

Beter vooruit

Hardlopen in de zomer is natuurlijk heerlijk. Maar zie je als een berg op tegen het hardlopen of boek je maar geen vooruitgang qua afstand of snelheid? Deze tips helpen je makkelijker vooruit.

Maak meer stappen

Het klinkt misschien raar, maar door je pas te verkorten en meer stappen per minuut te maken, ben je efficiënter aan het hardlopen en bespaar je energie.

Focus

Als je je ogen op een punt voor je richt, bijvoorbeeld een gebouw of hekwerk, lijkt een hardlooprun korter en eenvoudiger, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van New York.

Maak gebruik van de zwaartekracht

Door lichtelijk naar voren te buigen vanuit je enkels (niet je heupen), maak je slim gebruik van de zwaartekracht. Doordat je bij elke stap als het ware naar voren valt, ontlast je de benen iets meer.

Koop nieuwe hardloopschoenen

Vervang hardloopschoenen regelmatig als je veel hardloopt. Versleten schoenen kunnen het hardlopen namelijk bemoeilijken. Ga voor hardloopschoenen altijd naar een gespecialiseerde sportzaak waar je een loopanalyse kunt doen. Aan de hand van een videoanalyse wordt je loopstijl bepaald, en dan kunnen ze de beste schoenen voor je kiezen.

Ontspan je armen

Ontspan je armen, schouders en ellebogen als je hardloopt. Als je ze verkrampt, verbruik je te veel energie, en die heb je juist zo hard nodig om vooruit te komen.

Plan pauzes in

Ben je van plan om vijf kilometer te rennen, maar zie je er tegenop? Begin de eerste kilometer met een warming-up, ga daarna drie kilometer rennen en eindig met een cooling down. Je zult zien dat het in een keer een stuk minder ver is en je makkelijker vergaat.

Kleed je comfortabel

Een bh-bandje dat snijdt in je vel of blaren op je hakken? Kies voor de juiste uitrusting en kleding waarin je je comfortabel voelt, zodat je je fysiek en mentaal beter voelt.

Drink voldoende

Tijdens het hardlopen zweet je maar liefst twee procent van je lichaamsgewicht. Voldoende drinken is daarom niet alleen belangrijk tegen uitdroging, maar ook om krampen, duizeligheid en vermoeidheid te voorkomen.

Ontspan

Slaat af en toe de verveling toe tijdens je hardlooprondje? Zorg dat je altijd muziek bij je hebt, samen met iemand hardloopt of een audioboek afdraait. Dan moet het lukken om weer vol gas er tegenaan te gaan.

 

 

Lees ook: Bikiniproof de zomer in met Flair Fit & Gezond