Hardlopen Beeld Getty Images
HardlopenBeeld Getty Images

Hardlopen in de zomer: zó doe je dat!

Het is bijna zomer. Hét moment om je sportschoenen af te stoffen en naar buiten te gaan om een rondje te hardlopen. Uit onderzoek blijkt dat hardlopen ontspannend werkt. Door te rennen maakt je lichaam endorfine aan; een ‘geluksstofje’ dat je een euforisch gevoel geeft waardoor je beter tegen stress kunt.

Hardlopen in de zomer is natuurlijk heerlijk. Maar zie je als een berg op tegen het hardlopen of boek je maar geen vooruitgang qua afstand of snelheid? Deze 9 tips helpen je makkelijker vooruit.

Tips voor hardlopen

  1. Maak meer stappen: Het klinkt misschien raar, maar door je pas te verkorten en meer stappen per minuut te maken, ben je efficiënter aan het hardlopen en bespaar je energie.
  2. Focus: Als je je ogen op een punt voor je richt, bijvoorbeeld een gebouw of hekwerk, lijkt een hardlooprun korter en eenvoudiger, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van New York.
  3. Maak gebruik van de zwaartekracht: Door lichtelijk naar voren te buigen vanuit je enkels (niet je heupen), maak je slim gebruik van de zwaartekracht. Doordat je bij elke stap als het ware naar voren valt, ontlast je de benen iets meer.
  4. Koop nieuwe hardloopschoenen: Vervang hardloopschoenen regelmatig als je veel hardloopt. Versleten schoenen kunnen het hardlopen namelijk bemoeilijken. Ga voor hardloopschoenen altijd naar een gespecialiseerde sportzaak waar je een loopanalyse kunt doen. Aan de hand van een videoanalyse wordt je loopstijl bepaald, en dan kunnen ze de beste schoenen voor je kiezen.
  5. Ontspan je armen: Ontspan je armen, schouders en ellebogen als je hardloopt. Als je ze verkrampt, verbruik je te veel energie, en die heb je juist zo hard nodig om vooruit te komen.
  6. Plan pauzes in: Ben je van plan om vijf kilometer te rennen, maar zie je er tegenop? Begin de eerste kilometer met een warming-up, ga daarna drie kilometer rennen en eindig met een cooling down. Je zult zien dat het in een keer een stuk minder ver is en je makkelijker vergaat.
  7. Kleed je comfortabel: Een bh-bandje dat snijdt in je vel of blaren op je hakken? Kies voor de juiste uitrusting en kleding waarin je je comfortabel voelt, zodat je je fysiek en mentaal beter voelt.
  8. Drink voldoende: Tijdens het hardlopen zweet je maar liefst twee procent van je lichaamsgewicht. Voldoende drinken is daarom niet alleen belangrijk tegen uitdroging, maar ook om krampen, duizeligheid en vermoeidheid te voorkomen.
  9. Ontspan: Slaat af en toe de verveling toe tijdens je hardlooprondje? Zorg dat je altijd muziek bij je hebt, samen met iemand hardloopt of een audioboek afdraait. Dan moet het lukken om weer vol gas er tegenaan te gaan.
Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden